НОВИНИ

Кой ще заеме креслото в Белия дом?

Клинтън или Тръмп - светът очаква до часове да научи името на новия американски президент. 225 милиона американци имат право на глас на днешните избори, които се провеждат в 6 часови зони. Последните проучвания дават 5 процента преднина на кандидата на демократите Клинтън пред републиканеца Тръмп. Хода на гласуването и очакването в последните часове преди резултатите следят нашите специални пратеници във Вашингтон и Ню Йорк Милена Цветанска и Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
23:00, 08.11.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Пред избирателните секции се извиха огромни опашки от желаещи да гласуват. Скандалите между двамата кандидати продължиха и в изборния ден. Щабът на Тръмп внесе иск в съда на щата Невада за нередности при гласуване в Лас Вегас. Настоящият президент Барак Обама също пусна своя глас и призова всички да отидат до урните. Последните избирателни секции затварят в полунощ българско време, а победителят ще стане ясен около 6 сутринта.

И двамата претенденти за Белия дом гласуваха в щата Ню Йорк. След около 3 часа ще приключи изборният ден в Ню Йорк, а около полунощ ще разберем как ще се нареди електоралната карта на всички, над 50 американски щата.

Според последните проучвания на общественото мнение Хилари Клинтън има 90% шанс да спечели вота и да стане 45-ия президент на САЩ. прогнозите са тя да спечели 33 електорални гласа срещу 235 на Тръмп.

Уолстрийт реагира доволно на тази новина, акциите се покачват. Жителите на Ню Йорк също са доволни, тъй като по традиция щата Ню Йорк гласува за Демократическата партия.

След като гласува, Хилари Клинтън даде изявление пред медиите, при което заяви, че за нея е огромна отговорност и гордост да спечели вота на американците.

Доналд Тръмп гласува в сърцето на Манхатън. В интервю той каза, че изборите може и да не приключат тази нощ.


Очаквайте включванията на нашите специални пратеници рано сутринта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в САЩ - първите резултати
От нашите пратеници в САЩ - първите резултати
Смолян ще получи 70 млн. лева за регионален воден проект
Смолян ще получи 70 млн. лева за регионален воден проект