НОВИНИ

Иракската армия се готви за мощна офанзива за освобождаването на град Мосул

Иракската армия се готви за мощна офанзива за освобождаването на град Мосул, а военно-въздушните сили на Съединените щати и на Франция нанасят удари по "Ислямска държава" в източната част на града. Вторият по големина град в Ирак е в ръцете на исмялистите от лятото на 2014 година.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:11, 16.10.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Дори през деня в иракския град Каяра е тъмно като през нощта. Задушливият гъст дим закрива слънцето. Мястото е на 60 километра южно от Мосул. Каяра е освободен от ираксаката армия с помощта на въздушни удари на международната коалиция. Мишените й вече са руини.

Преди да напуснат града джихадистите от "Ислямска държава " са подпалили петролни кладенци. те са били общо 13. Един от тях е на метри от дома на местен жител.

Фалах, жител на г. Каяра, Ирак: Вижте, кладенецът беше точно там. Правят това, за да затъмнят небето. Така самолетите, които прелитат над нас не могат да различат техните позиции и да ги бомбардират. Когато знаят, че губят, не могат да измислят друго и взривяват всичко.

Заради пушека децата в града имат пристъпи на астма и раздразнени очи.

"Разбира се, че сме ядосани на "Ислямска държава". Те вредят на всички, трябва да ни помощ", казва момче.

Каяра е стратегически град, предвид близостта му с Мосул. В следващите дни точно оттук иракската армия ще започне голямата си офанзива за освобождаването на Мосул. Местните очакват операцията с надежда.

"Искам операцията да започне не утре, не след седмица, а днес. Трябва да се отървем от "Ислямска държава", казва местен жител.

Джихадистите са готови на всичко само и само да не предадат Мосул. Градът беше превзет от тях през юни 2014 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители се оплакаха от непрозрачност на процедурата за училищните униформи
Родители се оплакаха от непрозрачност на процедурата за училищните униформи
Срещата за Сирия завърши без резултат
Срещата за Сирия завърши без резултат