Очаква се до няколко дни иракският премиер да обяви официално победа на иракските сили в града, който беше превзет от "Ислямска държава". В града вече празнуват.

Иракските военни се радват и вече слушат музика по улиците на Мосул след месеци ожесточени битки с джихадистите. Очаква се пълната победа над "Ислямска държава " в града да бъде обявена до края на седмицата лично от премиера на Ирак Хайдер ал Абади.

Войници от елитните контратерористични сили си върнаха квартал Макави в стария град, близо до западните брегове на Тигър. Достигането до реката ще означава окончателен край на контрола на радикалните сунити. Международната коалиция осигурява на офанзивата подкрепа от въздуха. Освободените райони се прочистват от мини. "Ислямска държава " обаче все още държи в ръцете си района западно от Мосул, където живеят хиляди цивилни граждани.

Близо 9-месечната война в градски условия прогони 900 000 души или половината от населението на Мосул отпреди конфликта. Жертвите са стотици. Смята се, че в историчската част на града са блокирани хиляди хора с малко вода, храна и лекарства. Най-малко 15 000 местни жители са хоспитализирани. Преди три години, водачът на "Ислямска държава " Ал Багдади, обяви създаването на халифата и провъзгласи Мосул за негова столица. Според руското командване Ал Багдади е бил убит през юни.