НОВИНИ

Битката за Мосул продължава

Броят на цивилните граждани, които напускат околностите на Мосул, където трети ден тече военна офанзива по отвоюването му от Ислямска държава, се увеличава. В операцията с 16 самолета се включи и Турция. Има опасения, че джихадистите ще използват химическо оръжие, въпреки ограничените си възможности, и че превръщат мирното население жив щит.

bnt avatar logo
от БНТ
19:37, 19.10.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Шейх Амир едно то 20те, според Ройтерс, села, която иракската коалиция вече е освободила по пътя си към Мосул. Аббас е отчаян от това, което вижда.

Аббас Ахмад, жител на Шейх Амир
"Ние живяхме тук, но през 2014 година заминахме за Ербил и наехме къща. Върнахме се преди 2 дни, когато Пешмeрга и иракската армия освободиха селото. Върнахме се, за да намерим къщите си разрушени."

В селото е прокопана мрежа от тунели, с осветление и вентилация. При напускането им джихадистите са ги минирали. Входовете на съоръженията са били покривани със специални платнища, за да възпрепятстват засичането с термални камери от въздуха. Иракските правителствени сили напредват от юг, кюрдските им съюзници, наричани Пешмeрга, наближават града от изток, и според Скай Нюз вече се намират на около 24 км от Мосул. Нападението върви бавно не защото оказват съпротива, а защото след себе си оставят много експлозиви, обясняват иракските правителствени сили.

Според ООН светът е на път да се изправи пред най-мащабната хуманитарна криза за последните години, предизвикана от човешка намеса. За изминалите 10 дни, около 5 000 души са преминали границата със Сирия. Те са настанени в съществуващия вече лагер Ал-Хол, при тежки условия. Очакванията на ООН са, че през следващите седмици броят на бежанците от Мосул и региона ще достигне 200 хиляди.

Агенция Ройтерс цитира местни жители, които казват, че бойците на Ислямска държава не им позволяват да напускат града и ги насочвет към сгради, които са потенциални мишени на въздушни атаки. Чрез агенцията си, джихадистите разпространиха видео, в което патрулират по улиците на Мосул и заплашават всеки, които иска да го атакува. Битката за Мосул - смятан за столицата на джихадисткия халифат, е от ключово значение, защото е 2ият по-големина град в Ирак, в района се намират богати находища на нефт, а и означава психологиечско предимство в борбата срещу Ислямска държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шер се завръща на сцената в Лас Вегас
Шер се завръща на сцената в Лас Вегас
Неделно училище в Горна Оряховица - като от Възраждането
Неделно училище в Горна Оряховица - като от Възраждането