НОВИНИ

Иракските сили превзеха сградата на държавната телевизия в Мосул

Битката за иракския град Мосул навлезе в решителната си фаза. За първи път иракски спецчасти влязоха в източните покрайнини на града, контролиран от Ислямска държава. Според кореспондент на Би Би Си, който се движи с военните, джихадистите оказват ожесточена съпротива.

bnt avatar logo
от БНТ
15:44, 01.11.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света

От запад и от юг настъпват подразделения на иракската армия. Посрещат ги картечен огън и гранатомети. Според иракския пермиер Хайдар ал Абади, в Мосул има между 3 000 и 5 000 бойци на групировката. В телевизионно изявление Ал Абади каза, че те имат две възможности - да се предадат или да загинат.

Според Върховния комисариат на ООН правата на човека, през изминалата седмица джихадистите са ликвидирали най-малко малко 40 бивши членове на иракските сили за сигурност. Джихадистите са се опитали да докарат в Мосул около 25 хиляди цивилни от съседни селища, вероятно за да ги използват като жив щит.

Иракски специални части съобщиха, че са превзели сградата на държавната телевизия в източен квартал на град Мосул, контролиран от "Ислямска държава". Генерал-майор Сами ал Ардиди каза, че след превземането на централата на медията, която е единствената сграда на държавната телевизия в провинцията, са избухнали ожесточени боеве.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обама показа стаите си в Белия дом (СНИМКИ)
Обама показа стаите си в Белия дом (СНИМКИ)
Шестима загинали при катастрофа на училищен автобус в Балтимор
Шестима загинали при катастрофа на училищен автобус в Балтимор