НОВИНИ

Битката за номинациите продължава в Ню Хемпшир

Щата Ню Хемпшър е второто място, където гласуват за номинации на демократите и републиканците в оспорваните президентски избори.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:32, 09.02.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Още в първите минути след полунощ едно малко градче в Ню Хемпшър вече беше приключило с гласуването. Причината е, че имащите право на вот в Диксвил Ноч са едва 9 души. Изборът на тези 9-има избиратели обаче се смята за предвестник на изхода от вота в целия щат.

За разлика от Айова, очакванията са в лагера на демократите да победи Бърни Сандърс, който е и губернатор на съседния щат Върмонт. Според анализатори той печели симпатии, благодарение на профила на избирателите в Ню Хемпшър - 92% от тях са бели, с високи доходи и на средна възраст над 42 години.

Бърни Сандърс: Избирателите тук могат да помогнат на страната да смени курса. Заедно можем да постигнем една политическа революция. Можем да гарантираме, че на власт ще бъдат хора, които представляват целия американски народ, а не шепа богаташи.

В национален мащаб обаче бившия държавен секретар Хилади Клинтън остава фаворит за номинацията.

Хилари Клинтън: Объщам се към всички - към тези, които ме подкрепят и тези, които не ме подкрепят. Благодаря ви! Благодаря на всички, които осъзнават колко е важно да гласуваш и да изразиш мнението си.

Сред републиканците пък се очаква начело да бъде Доналд Тръмп, който понесе силно разочарование в Айова, където беше сочен за сигурен победител.

Доналд Тръмп: Има случаи, в които враговете ни могат да ни бъдат съюзници. Както например Путин каза хубави неща за мен, а някои от опонентите ми заявиха, че трябва да заклеймя изказването му. Попитах ги защо? Та той каза много хубави неща и ме нарече гений. Защо да му казвам, че отхвърлям думите му?

Втори според прогнозите за републиканците остава Марко Рубио. Как се подрежда пъзела в Ню Хемпшър, ще стане ясно утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Помощник-учители помагат на ромски деца в Благоевград
Помощник-учители помагат на ромски деца в Благоевград
Ще се справи ли Европа с бежанската криза или това ще доведе до упадък?
Ще се справи ли Европа с бежанската криза или това ще доведе до упадък?