Украйна избира своя нов президент. Новакът в политиката Володимир Зеленски и действащият държавен глава Петро Порошенко са двамата кандидати на балотажа. След първия тур на 31 март, Порошенко изостава значително. Украинските избиратели са били по-активни на втория тур, съобщава се и за нарушения. Зеленски е получил 72,5 процента от гласовете, съобщиха две украински телевизии. Данните са от екзитпол. Процентите за Порошенко за 27,5.

41-годишният актьор Володимир Зеленски има всички шансове според проучванията да стане следващият президент на Украйна. Роденият в Кривой рог комик обещава референдуми за влизането на страната му в НАТО и Европейския съюз. Счита, че с Русия се налагат преговори и че анексираният Крим трябва да бъде върнат без компромиси.

Зеленски гласува със съпругата си Елена.

Володимир Зеленски, кандидат за президент на Украйна: "Благодаря, че дойдохте. Честита Цветница! Днес украинците ще победят. Надявам се, правилният избор да победи!"

Шоуменът показа попълнената си бюлетина на журналисти и с това прекрачи закона. Очаква се Зеленски да плати глоба.


53-годишният действащ президент Петро Порошенко загуби от популярността си заради безизходицата около конфликта в Донбас и скандалите за корупция сред политическия елит. Той обаче има безспорни успехи като създаването на антикорупционен съд и възможността на украинците да пътуват без визи в евросъюза.

Петро Порошенко, кандидат за президент на Украйна: "Поздравявам католиците с Великден и православните с празника на Вход Господен в Йерусалим. Горд съм от факта, как бяха организирани изборите тази година в Украйна. Изразяваме свободно волята си,защитихме демократичната традиция."

Петро и Марина Порошенко присъстваха на служба в Михайловския златовръх манастир в Киев. 2 700 наблюдатели от 21 страни следят редовността на вота в Украйна. Сред тях няма руснаци.

© БГНЕС
Двамата претенденти за президент на Украйна гласуваха на изборите

Двамата претенденти за президент на Украйна гласуваха на изборите

Двамата претенденти за президент на Украйна - Петро Порошенко и Владимир Зеленски гласуваха на балотажа за поста, който се провежда в страната днес.