НОВИНИ

Битката за Теарце

Теарце? Какво беше това? Фонетиката не говори много, макар да е приятно на слушане, гали ухото някак си странно, дори екзотично в известен смисъл. На нещо далечно намирисва... Далечно, далечно, колко да е далечно, ако разгърнем географията на близката ни Македония, ще намерим името на селото в котловината Полог, оградена на запад от митичната и песенна Шар планина, а на изток от планините Сува гора и Жеден. Котловината е с формата на полог, затова носи и това име.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
21:49, 23.12.2016
Чете се за: 02:54 мин.
Истории
битката теарце

Та, там някъде, в Положко, между Тетово и Гостивар, където минава магистралата за Охрид, се намира селото Теарце, в което е съдено в неделя, 25 декември, да се реши титаничната изборна битка, започнала две седмици по-рано в Македония. Битка, която изравни силите между основните политически играчи по такъв начин, че сега, в неделя, едни нищо и никакви 741 избиратели, колкото са записани в списъка в Теарце, ще трябва да наклонят кантара на победата или към досега управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, или към лакомата за власт коалиция от партии, начело със Социалдемократическия съюз. Да, някакви си 741 записани в списъка гласоподаватели, представете си.

Защо пък точно Теарце? Ами защото от всички внесени жалби за изборни нарушения на 11 декември, Държавната изборна комисия допусна прегласуване само в малкото Положко село, населено предимно с албанци. Малко, малко, но в щаба на опозицията бяха пресметнали, че ако там има промяна в резултата на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, която на 11 декември взе 91 гласа, може да се стигне до промяна на нейния резултат в целия избирателен район с център Тетово. Там, в този шести избирателен район на 11 декември партията на Груевски взе шест депутатски мандата. Пет от тях бяха безспорни, но за шестия възражението е от нововъзникналата партия на албанците Беса, която смята, че при едно прегласуване може да компенсира разликата само от 330 гласували повече за ВМРО-ДПМНЕ. А СДСМ пък се надява, че ако Беса спечели този спорен мандат, ВМРО-ДПМНЕ ще остане с един по малко и тогава ще има само 50 депутати в парламента. Нещо повече, хората на Заев се надяват, че те самите могат да подобрят резултата си в Теарце и по такъв начин те самите да имат допълнителен мандат в повече. Както се казва, ВМРО-ДПМНЕ губи един глас, СДСМ взима един. Така съотношението на пратениците в парламента между двете големи политически противници сред партиите на македонците да стане 50:50. Тогава? О-о-о, тогава става още по-интересно, защото президентът Георге Иванов ще бъде поставен в режим на напрежение, в който ще се чуди кому да връчи мандата за правителството. Ще се стигне до тълкуване на конституцията, ще се намесят правни и политически аргументи, и ще стане една. Каква „една”, нали виждате какво става у нас с тълкуването на конституционните задължения на президента?

Да не забравя. Хич не ми се иска да обяснявам тази досадна и достатъчно примитивна политическа игра при братовчедите оттатък границата, ама се налага. Първо, след като бяха направени статистическите изчисления, след като бяха разиграни модели на изборен резултат, при който ВМРО-ДПМНЕ може да загуби мандат само заради някакви си триста гласа, а може и по-малко, след като беше решено, че Теарце с неговите 741 избиратели може да се превърне в едни исторически Термопили на вътрешно-македонската изборна битка, трябваше да бъде намерено формално нарушение, заради което изборите да се проведат отново, и то там. В една срамна и докрай партизирана дискусия сред членовете на Държавната изборна комисия, която на всичко отгоре бе предавана пряко по първия канал на обществената Македонска телевизия, беше констатирано, че липсва една бюлетина от тези, които са останали в комисията, без с тях да бъде гласувано. Тук била, там била... Както и да е, ДИК реши да бъде проведено второ гласуване в неделя, а решението на членовете на комисията пък даде повод на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски да обяви, че неговата партия, в знак на несъгласие с решението на Държавната изборна комисия, няма да излезе на повторен вот на 25 декември. Груевски отново повтори заканата си в четвъртък, но пък наблюдателните македонски журналисти, които с географски карти на ръка окупираха вече село Теарце в търсене на повече информация, твърдят, че активисти на ВМРО-ДПМНЕ, които уж неофициално, значи, като се правят на умрели лисици, вече тръгнали да купуват гласове. Цената растяла с всеки изминат ден. Не че другите партии на терена не правят същото, ама сега нали целта е да се ударят управляващите досега, та затова всички се взират в тях.

Всъщност, не се учудвайте, че прегласуването в Теарце ще бъде на 25 декември. Македонците празнуват Рождение Христово на 7 януари, по стария стил. Така че в неделя, 25 декември, когато в България ще бъдат подредени празничните трапези, хората от Теарце ще трябва да отидат до урните в местното училище. На 11 декември от тези 741 записани избиратели са гласували само около 400, ще бъде любопитно колко ще излязат сега. И какво ще стане с голямата битка, която зависи от малкото село.

Лидерът на опозицията Зоран Заев продължава да твърди, че той ще бъде мандатоносител за съставяне на новото македонско правителство. Като потвърждение на това той е подал оставка от поста си кмет на град Струмица, вероятно с оглед на предстоящата политическа кариера на високо държавно равнище. Само депутат, или нещо повече? Ще видим. Само че лично у мене остава една горчивина и едно чувство на досада от всичко това, от политическия примитивизъм, който превърна едно село като Теарце, което преживява своя звезден миг, в залог на амбициите на едните - да останат на власт, и на другите - да ги сменят в удобните кресла. Истинска досада, казвам ви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Панорама - Запечатано с целувка за Коледа - историята на Ерна и Велислава
В "Панорама" - Запечатано с целувка за Коледа - историята на Ерна и Велислава
Драгомир Стойнев в Панорама: Годината е успешна за БСП
Драгомир Стойнев в "Панорама": Годината е успешна за БСП