НОВИНИ

Биткойнът премина историческия праг от 10 000 долара

Стойността на криптовалутата биткойн за първи път премина историческия праг от 10 000 долара. Виртуалната валута достигна върха от 10 379 долара в Азия, според „Блумбърг”, или повече от 10 пъти по-висока стойност спрямо началото на годината. Това е най-сериозният пробив на т. нар. „цифрово злато”, чийто живот започва със стойности от едва няколко американски цента.

биткойнът премина историческия праг 000 долара
bnt avatar logo
от БНТ
11:35, 29.11.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Само преди дни криптовалутата се търгуваше за 9 000 долара, а в началото на годината - за хиляда долара.

Дали движението нагоре ще продължи - така смятат някои експерти. Според други, става дума за спекулативен балон, който може всеки момент да се спука.

Стойността на съществуващите в момента биткойни вече е над 167 милиарда долара.

Биткойнът е електронно платежно средство. Концепцията за неговото въвеждане беше публикувана през 2008 г. от автори под псевдоним Сатоши Накамото. В момента един от основните програмисти, които отговарят за работата на системата, е американецът Гевин Андерсън.

През май 2016 г. австралиецът Крейг Райт заяви, че той е създал системата, но не подкрепи това твърдение с доказателства.

Наскоро криптовалутата се раздели на класически биткойн и Bitcoin Cash. Причината бяха спорове за обновяването й, които трябваше да увеличат скоростта на обработка на транзакциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири кризисни центъра ще подслоняват бедстващи пътници в Русенско
Четири кризисни центъра ще подслоняват бедстващи пътници в Русенско
Тереза Мей замина на посещение в Близкия Изток
Тереза Мей замина на посещение в Близкия Изток