НОВИНИ

Има превишаване на нормите за замърсяване с фини прахови частици в цялата страна

В цялата страна има превишаване на нормите за замърсяване с фини прахови частици. През последното денонощие е измерено най-голямо замърсяване в София - в кварталите "Павлово" и "Хиподрума" превишаването е с около 7 пъти над нормата. Горивата, които се използват за отопление, са основната причина за замърсяването.

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 03.02.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Замърсяване на въздуха с фини прахови частици 7 пъти над нормата е измерено през изминалото денонощие в София - в кварталите "Павлово" и "Хиподрума". Основната причина са горивата за отопление, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Обърнете внимание повечето случаи с превишаване са или през нощта, или в празнични дни, което говори ясно, че тук сериозният проблем е битовото горене.

Предложението на кмета Фандъкова е да бъдат направени нормативни промени и да бъдат въведени стандарти за качеството на горивата за отопление.

Лорита Радева: Констатираме, че тези горива, които в момента се предоставят формират високо пoепелно съдържание влагата в тях провокира формирането на високо прахово замърсяване.
;

Автомобилите са другият основен проблем. Предложението е да бъдат спирани от движение автомобилите без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите норми. В дните, за които има прогнози за опасно мръсен въздух, Столичната община ще пуска безплатен градски транспорт.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Обявяваме и безплатен градски транспорт, за да стимулираме и насърчаваме хората, които ползват автомобили, да ползват повече градски транспорт.
Лорита Радева: Планирането ни е буквално в следващите месеци да работим за това. За да можем през следващия сезон, говоряза есенния сезон, вече да сме готови с такова предложение.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Аз лично смятам, че е добре, че вече обществото е узряло за въвеждането на мерки, включително и непопулярни, защото това е в интерес на всички и в интерес на здравето.

От Столичната община предвиждат и създаването на система, която да информира хората за прогнозни високи нива на фините прахови частици. Следващата седмица ще бъде представена подробната програма за подобряване качеството на въздуха в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират наводнения подлез на бул. ”Васил Левски”
Ремонтират наводнения подлез на бул. ”Васил Левски”
Опит за атентат в Лувъра (обобщение)
Опит за атентат в Лувъра (обобщение)