НОВИНИ

​Журналисти от сайта "Биволъ" на разпит по скандала "Яневагейт"

Журналисти от сайта "Биволъ" бяха на разпит в Столичното следствие във връзка със записите, станали известни като "Яневагейт". Главният редактор Атанас Чобанов предостави на прокуратурата копие от техническа експертиза на най-дългия от записите между Владимира Янева и Румяна Ченалова.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
15:53, 02.02.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Експертизата е изготвена по поръчка на сайта - в лаборатория Акустек в Дъблин, чиито услуги, според Чобанов, са ползвали френската и испанската полиция. Според анализа в 11-минутния запис няма накъсвания и следи от редакция.

Експертизата, направена по искане на прокуратурата у нас заключи точно обратното - че записите са манипулирани. Чобанов обясни, че са получили записите през платформата Болканлийкс, а поетапното публикуване е решение на редакционния съвет, като е търсен максимален обществен отзвук.

;
Атанас Чобанов - гл. редактор на "Биволъ": Внимателно следим публичните реакции на замесените лица и институциите и се съобразяваме с тях, когато решаваме за предстоящите публикации на материали от "Яневагейт". Фактът, че Европейската комисия призова за независимо разследване на изнесеното в "Яневагейт" показва, че тази стратегия е правилна и от полза за обществения интерес. Питаха как сме ги получили. Въпрос "кой ни даде записите" не е имало, тъй като аз обясних, че технически не е възможно да проследим обратно подателя на този журналистически сигнал. Ние така го възприемаме, той е стигнал до нас, защото някой очаква да разследваме. Г-н Цацаров каза, че му е смешно, че са получени на платформата "Болканлийкс", но знаете, че и други такива платформи като "Уикилийкс" са публикували неща, които идват по анонимен път. Джулиан Асанж се намира в доста деликатна ситуация, тъй като е публикувал истински неща, които са потвърдени, валидирани, въпреки че американското правителство отказва да ги признае като автентични.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР търси съдействие от Брюксел заради блокадата на българо-гръцката граница
МВнР търси съдействие от Брюксел заради блокадата на българо-гръцката граница
3500 излишни болнични легла според Националната здравна карта
3500 излишни болнични легла според Националната здравна карта