НОВИНИ

Бивш банков директор осъден на смърт във Виетнам за измама

Бивш директор на виетнамска банка беше осъден на смърт за измама в особено големи размери, а негов съобвиняем получи доживотна присъда. Процесът, който продължи един месец, беше срещу 51 банкери и бизнесмени.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
10:01, 29.09.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
бивш банков директор осъден смърт виетнам измама

Присъдите бяха произнесени, след като виетнамското комунистическо ръководство предприе сериозни антикорупционни действия, насочен към бивши длъжностни лица, банкери и ръководители, обвинени в подкупи и лошо управление.

Бившият генерален директор на Оcean bank Нгуен Ксюан Сон беше осъден на смърт заради незаконно присвояване, злоупотреба с власт и неправилно управление. Съучастникът му и бивши председател на банката Ха Ван Там, преди време един от най-богатите хора в Виетнам, ще лежи в затвора по същите обвинения, както и за нарушение на правилата за отпускане на заеми.

Двамата мъже напуснаха съда с каменни лица след издаването на присъдата.

Разследването, насочено срещу високопоставени ръководители, обвинени заради загуби на стойност милиони долари, беше посрещнато със задоволство във Виетнам, тъй като страната се нарежда сред най-корумпираните държави в Азия.

Присъдите намаляват в съответствие с ранга на обвиняемите по делото, насочено срещу счетоводители, мениджъри на клонове и много други в един от най-големите процеси срещу банкови служители в страната.

Другите обявени в петък присъди варират от 22 години затвор до 18-месечни условни присъди и превъзпитание извън затвора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специалисти се надяват, че са открили рисунка на голата Мона Лиза
Специалисти се надяват, че са открили рисунка на голата Мона Лиза
Лили Иванова - тази вечер специален гост в Панорама
Лили Иванова - тази вечер специален гост в "Панорама"