НОВИНИ

Бивш директор на полското радио пред БНТ: Полша неглижира реакцията на Брюксел

Полското правителство неглижира реакцията на Брюксел, коментира специално за БНТ един от уволнените директори от общественото радио - Камил Домброва.

Велианна Кашева
от Велианна Кашева
19:20, 14.01.2016
Чете се за: 01:25 мин.
По света

Президентът на Полша Анджей Дуда подписа спорния медиен закон и промените веднага започнаха. Сред освободените от длъжност е Камил Домброва, директор на Радио Йединка - една от програмите на общественото Полско Радио. В знак на протест до миналия петък по Йединка на всеки кръгъл час звучеше химнът на Полша и химнът на Европа - Одата на радостта.

Камил Домброва: "Обърнах внимание, че акцията се посрещна с много добри реакции от слушателите. Получих хиляди имейли с подкрепа, с благодарности, с молба да се държим! Само че нямаше промяна - президентът подписа медийния закон. На 8 януари в радиото дойде новото управление, в 12ч, в 15:30 аз вече бях освободена от поста на директор и главен редактор. в 16ч акцията беше спряна. Тя обаче имаше много широк ефект, както в полските медии, така и цяла Полша имаше разпалена дискусия. А също и в медии от Европейския съюз".


;

Започнатата от Европейската комисия проверка Камил Дамброва коментира така:

"Мисля, че това е много важно решение от страна на Европейската комисия. Вчера стана една дискусия, която в момента полското правителство омаловажава. Твърдят, че това е стандартна процедура. През последните 8 години въпроси от полското правосъдие не са били дискутирани от Европейската комисия, защото не е имало какво да се дискутира".

Камил Домброва коментира още, че в полските обществени медии вече са освободени от длъжност няколко ръководни кадри, освен това директори от държавната телевизия подали сами оставките си в знак на протест, а мнозина - просто очакват уволненията си. Особено ако другата промяна - големият медиен закон, влезе в сила през юни.

"Журналистите си дават сметка, че обществените медии - радио, телевизия, полската прес агенция, ще станат средства на пропагандата, инструмент на властта. Това няма да бъде повече журналистика. Няма да става дума за обективност, за това да гледаш в ръцете на властта, а за правителствена, а в този случай и партийна, пропаганда. Това... няма нищо общо с журналистиката. Мнозина твърдяха, че медиите не са чак толкова важни за поляците, че хората няма да излязат на улицата. А през последната събота десетки хиляди излязоха - само във Варшава - над 20 хиляди, и освен там, в 20 от големите градове - протестират против промените и ЗА свободата на словото. Това е много важно - трябва да отбележим, че от 80-те години в Полша не е имало такива демонстрации. Според мен, ако страната ни се променя с такова темпо, и по такъв начин, възможни са и предсрочни избори. Ако тези протести са толкова големи, и ако се разрастват, може да стигнем и до предсрочни избори, но това са само и изключително хипотези".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В БАН продължават да търсят пари за младите учени
В БАН продължават да търсят пари за младите учени
НС разреши съвместната охрана на въздушното ни пространство с други държави
НС разреши съвместната охрана на въздушното ни пространство с други държави