НОВИНИ

Бивш румънски президент оглави партия, която ще се бори за обединение с Молдова

Бившият президент на Румъния Траян Бъсеску беше избран за почетен председател на молдавската Партия на националното единство, създадена да се бори за обединение на Румъния и Молдова, предава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:54, 26.06.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света
бивш румънски президент оглави партия бори обединение молдова

В проведен вчера конгрес на партията, учредена от бившия молдовски военен министър Анатолий Шалару, е участвала делегация от десет румънски сенатори и депутати начело с Бъсеску.

Анатолий Шалару, бивш военен министър на Молдова: Нашата партия ще се стреми да обедини всички партии и движения на юнионистите . Обявяваме се и за интеграция на Румъния в НАТО.

Бъсеску ще оглави партията, когато възстанови молдовското си гражданство, от което беше лишен с указ на президента на Молдова Игор Додон. Според Бъсеску, с избирането за президент на Молдова на Додон, който е за възстановяване на приятелските отношения с Русия, Кишинев се е отклонил от европейския път.

По-рано Бъсеску обеща, че след изтичането на президентския му мандат ще лобира за създаване на румънско „министерство на обединението”, което да координира дейността на всички държавни институции в тази посока.

Траян Бъсеску, бивш президент на Румъния: Обединението с Молдова трябва да стане третият национален проект на Румъния след влизането в НАТО и ЕС.

Бъсеску призна, че все още се са създадени нужните условия за обединението. По данни на социологически проучвания, тази идея се подкрепя от 20 на сто от молдовското население, докато в Румъния привържениците на обединението са 68 процента.

Молдова обяви независимостта си през 1991 г. след разпадането на Съветския сюз, припомня БиБиСи. Две трети от населението на 3,5-милионната страна е с румънски произход, а втората по големина етническа група е съставена от руснаци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подобряват автомобилния трафик в Разград
Подобряват автомобилния трафик в Разград
Мосул: Иракските сили отблъснаха контраатака на ИД
Мосул: Иракските сили отблъснаха контраатака на ИД