НОВИНИ

Бивш транспортен министър купува ТЕЦ "Варна"

Договорът е сключен вчера между чешката държавна компания ЧЕЗ и варненската фирма "Сигда", потвърди за БНТ собственикът на фирмата - бившият транспортен министър Данаил Папазов. До месец се очаква да бъде финализирана сделката.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:39, 31.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
бивш транспортен министър купува тец варна

Фирма на бившия транспортен министър от кабинета Орешарски Данаил Папазов купува ТЕЦ "Варна". Това съобщи чешкото държавно дружество ЧЕЗ, което досега беше собственик на централата. Пред "По света и у нас" Данаил Папазов обясни, че договорът е сключен вчера, но предстои да бъде одобрен от Комисията за защита на конкуренцията.

ЧЕЗ обяви, че иска да продаде бизнеса си у нас преди година. Освен купувач на ТЕЦ Варна се търси купувач и на доставчика на ток в Западна България. От сайта на чешкото дружество става ясно, че варненската фирма "Сигда" собственост на Папазов е предложила най-добрата оферта за централата, която е най-голямата въглищна мощност след тецовете в Маришкия басейн.

ТЕЦ "Варна" беше спрян от експлоатация в началото на 2015 г. , защото не отговаряше на екологичните изисквания. Централата е собственост на ЧЕЗ от 2006 г. Тогава дружеството плати за нея 206 млн. евро като половината от сумата беше инвестирана за увеличение на капитала на дружеството. ТЕЦ-ът работеше основно за студен резерв, тоест гарантираше енергийната система при недостиг на ток, какъвто обикновено има през студените зимни дни.

По думите на Данаил Папазов, ТЕЦ-ът ще бъде пуснат отново. Той обаче не сподели повече информация за бъдещето на централата, защото все още не е приключила сделката по придобиването ѝ. Очаква се това да стане до месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Атина предадоха Олимпийския огън на Южна Корея
В Атина предадоха Олимпийския огън на Южна Корея
Наградиха Отличниците на България
Наградиха "Отличниците на България"