Схема за източване на НОИ разкриха в Пловдив. Бивша служителка, заедно с дъщеря си, е изготвяла фалшиви удостоверения за стаж. Така неправомерно са били отпускани пенсии. Причинените щети на държавния бюджет са за около 3 млн. лева.

Пловдив

Измамата в Пловдив е била извършена по линията на т. наречения платен стаж, който всеки може да си купи преди пенсиониране. Авторите на схемата са се опитали да навлязат на територията и на други големи градове в страната, но това е предотвратено. Тепърва разследващите ще установяват размера на щетите, както и точният брой на неправомерно отпуснатите пенсии.

При спецакцията в Пловдив са били арестувани бивша служителка на НОИ и мъжът, с когото съжителства, както и нейната дъщеря. От прокуратурата ще поискат постоянното задържане и на тримата, тъй като те са участвали в схеми с измами в големи размери. Освен че са причинили щети на държавата, те са завлекли и редица кандидат-пенсионери, като са взели от тях суми в общ размер на около 150 000 лв. за издаването на неистински удостоверения за стаж.

Бивша служителка на НОИ-Пловдив източила около 3 милиона лева

Бивша служителка на НОИ-Пловдив източила около 3 милиона лева

Прокуратурата и икономическата полиция в Пловдив разбиха схема за източване на НОИ. Бивша служителка заедно с дъщеря си е изготвяла фалшиви удостовере...