Демократическата партия на Молдова съобщи в петък, че ще напусне правителството след като няколко дни отказваше да отстъпи властта на нова коалиция, подкрепена от САЩ, ЕС и Русия, с което спря кризата в източноевропейската страна, предава Франс прес.

© БГНЕС

Бившата съветска република, сгушена между Румъния и Украйна, е в политически хаос от февруари, когато общите избори не успяха да дадат явно мнозинство на никоя партия.

Миналата седмица парламентът одобри правителство, изградено върху безпрецедентна коалиция на проруски и проевропейски сили, което шокира управляващата дотогава Демократическа партия, оглавявана от могъщия олигарх Плахотнюк.

Старото правителство обаче отказа да се оттегли и неговия премиер Павел Филип за кратко бе избран за президент, който да разпусне парламента и да насрочи избори.

Политическата криза в Молдова остава без изход

Политическата криза в Молдова остава без изход

Отстраненият от длъжност президент на Молдова Игор Додон отмени указа за разпускане на парламента и нови избори на 6 септември. Според Додон, документ...

В петък обаче Филип и заместник-председателят на партията Владимир Чеботари казаха, че правителството ще се оттегли.

"Ще отидем в опозиция", каза Чеботари по време на телевизионен брифинг. Той обвини новото коалиционно правителство, че отказва да участва в диалог и настоя, че ще бъде правилно да се проведат предсрочни избори.

Президентът Игор Додон анулира декрета за разпускане на парламента веднага след като бе възстановен на длъжност. По-рано неговите правомощия бяха прекратени от Конституционния съд на Молдова.

Проруската социалистическа партия и проевропейската АКУМ се съгласиха през уикенда да работят заедно в правителството, въпреки различните гледни точки в много области.

Двете партии излязоха с изявление, че Молдова „потъва в корупция“ и е „заложник“ на олигарсите.

Президентът на Молдова очерта три сценария за излизане от кризата в страната

Президентът на Молдова очерта три сценария за излизане от кризата в страната

Президентът на Молдова Игор Додон заяви, че няма да подава оставка. Опозиционната Демократическа партия покани на преговори Социалистическата партия и...