НОВИНИ

Бивши социални министри за тънкостите в социалната политика

Бившите социални министри Христина Христова и Тотю Младенов дадоха своите съвети и оценки за служебното правителство. В студиото на "Денят започва" те коментираха важните въпроси в социалната политика и нуждата правителството да работи над тях.

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 03.02.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света
Тотю Младенов: "Много е къс времевият период на самия служебен кабинет и мисля, че трябва да се концентрират в социалния диалог, защото в индустриалните отношения между труда и капитала има проблеми. Най-добрият начин да се решават тези проблеми е един активен социален диалог на всички нива - национално, ниво отрасъл и ниво фирма. Това трябва да е приоритет на този кабинет. Трябва да се възстанови на някои места доверието между труда и капитала, за да може фирмата да е конкурентно способна и да има качествени кадри."
Христина Христова: "Имаше преди време предприятия от хиляда души, например, в които хиляда души и директора получават минималната работна заплата. Това не беше нормално и не постъпваха достатъчно осигурителни вноски в НОИ, в пенсионно-осигурителната система, така че тогава се взеха мерки за времето си. Ще ми се това служебно правителство да направи анализ на това. Мисля, че то може да направи нещо, което не направиха предишните няколко правителства. Да се приеме механизъм за определяне на работната заплата. Друго, което може да се направи е внимателно да се прилага националният план по заетост. Нивото на безработицата е намаляло, но има изключително много образовани хора, с висше образование, които не могат да си намерят работа. Това не е нормално."
Тотю Младенов: "Квалификацията е изключително важна. Синдикатите и работодателите трябва да започнат да работят по този въпрос на всяко едно ниво. Има ги средствата за това. За обучение квалификация заетост. Това е изключително важно."

Вижте целият разговор във видеото.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготвят се още големи протести в Румъния
Подготвят се още големи протести в Румъния
Николай Петров: Дълговете на ВМА спаднаха благодарение на целия екип
Николай Петров: Дълговете на ВМА спаднаха благодарение на целия екип