НОВИНИ

Бившият египетски президент Хосни Мубарак вече е на свобода

Бившият египетски президент Хосни Мубарак беше свободен и напусна военната болница в Кайро, в която прекара основната част от шестте години затвор, на които беше осъден, съобщи днес неговият адвокат Фарид ал Дееб, цитиран от Франс прес.

бившият египетски президент хосни мубарак вече свобода
bnt avatar logo
от БНТ
14:46, 24.03.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

В началото на месеца египетското правосъдие реши да освободи 88-годишния Мубарак, след като той беше оправдан от касационния съд по обвиненията за смъртта на демонстранти при бунта през 2011 г., довел до свалянето му от власт.
Вчера обаче правосъдието разпореди срещу експрезидента да се възобнови разследване за корупция. При него Мубарак, съпругата му, двамата им синове и снахите им са обвинени, че са получили от правителствения всекидневник "Ал Ахрам" подаръци на стойност от около един милион долара.

След падането му от власт срещу Мубарак се водиха две големи дела. Той беше обвинен в подстрекателство към убийство на демонстранти по време на бунта. При сблъсъци с полицията тогава загинаха около 850 души.
През 2012 г. бившият президент беше осъден на доживотен затвор, но през 2014 г. беше оправдан, а на 2 март касационният съд потвърди решението за оправдаването му.

От друга страна апелативният съд потвърди през януари миналата година наказанието от три години затвор за Мубарак и синовете му Аля и Гамал по дело за корупция. Тримата бяха обвинени, че са присвоили над 10 милиона евро, отпуснати за поддържане на президентския дворец. Освен трите години затвор експрезидентът и синовете му бяха осъдени да платят заедно глоба от 125 милиона египетски лири (около 15 млн. евро) и да възстановят на държавата 21 млн. лири (2,4 млн. евро). По това дело Мубарак излежа присъдата си и синовете му бяха освободени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
43 % от французите не са решили за кого да гласуват
43 % от французите не са решили за кого да гласуват
Владимир Путин се срещна с Марин Льо Пен
Владимир Путин се срещна с Марин Льо Пен