След налагането на режима на вода в Перник, бившият кмет на града Вяра Церовска гостува в Сутрешния блок на БНТ. Това е първа телевизионна изява на бившия градоначалник след тежката криза с липса на вода в областния град.

Аз съм направила твърде много в Перник да има по-добро водоснабдяване и това си личи от всички инвестиции с мое участие, категорична е Вяра Церовска.

По думите й, яз. Студена е изключителна държавна собственост и се охранява много специално, затова какво се случва с водата трябва да бъде изяснено след една много щателна проверка.

Вяра Церовска, бивш кмет на Перник: Водопреносната мрежа в Перник е строена в средата на миналия век - можете да си представите за какво става въпрос. Сериозно влияние оказа и земетресението през 2012 г.

Церовска коментира и проекта за изграждане на воден цикъл в Перник.

Вяра Церовска, бивш кмет на Перник: В моя мандат е направено проектиране на този воден цикъл и това е първият момент, в който има договор с МОСВ за реализиране на този воден цикъл.

Воден режим се налага от ВиК дружеството, а не от кмета, категорична е Церовска.

Вяра Церовска, бивш кмет на Перник: Аз не съм била на работа на 10 октомври, когато е входящата дата на писмото от ВиК. От 5 април има ограничителна заповед за ползване на питейна вода от яз. Студена. Никой не може да предвиди какво ще се случи и какви са валежите. Ако е имало някакъв проблем с количеството, той трябва да се е развил през месеците август, септември и октомври, когато авариите са увеличени в пъти повече в сравнение с миналата година.

Нямам информация дали яз. Студена е бил източван покрай ремонта, допълни още бившият кмет на Перник.

Вижте целия разговор във видеото!

Кметът на Перник ще настоява РЗИ да информира ежедневно за качеството на водата

Кметът на Перник ще настоява РЗИ да информира ежедневно за качеството на водата

Четвърти ден продължава водната криза в Перник и околността. Вчера стана ясно, че водата от язовир "Долна Диканя" не е годна за пиене, тъй като първат...