Бившият български посланик в Косово Боби Бобев коментира в студиото на "Още от деня", че според него няма да има по-голяма ескалация на дипломатическия конфликт между България и Сърбия във връзка с изказването на въшния министър на Сърбия Ивица Дачич. Бобев също смята, че всеки трезво мислещ политик в Белград знае, че територията на Косово е загубена, но не е дошъл моментът това да се признае.

Бобев смята, че реакцията на Дачич е била извън дипломатическия тон:

"Коментарът на нашия премиер беше по повод възможността Жозе Борел да поеме функциите на Върховен представител по външна политика и политика на сигурност и как би се отразило това на една от основните задачи пред Европейския съюз - диалога между Прищина и Белград"

Изказването на Борисов, че който заеме подобна позиция на Европейския съюз трябва да се съобразява с общите интереси и цели на блока и да загърби националните, Бобев определи като истина.

"Това е суверенно право на всяка определена държава - дали ще признае Косово или не", допълни той, но обясни, че Европейският съюз се намира в структурни отношения с Косово.

Пример за това е Споразумението за стабилизиране и асоцииране от 2015 година. Предвид него, няма как Европейският съюз да не разглежда Косово за самостоятелен субект.

"Аз мисля, че двете страни (България и Сърбия - б.р.) ще бъдат достатъчно разумни да потушат доколкото е възможно тези искри", заключи Бобев.

Решаването на конфликта между Прищина и Белград Бобев определи като трудно:

"Координатор и водещ диалога се явява Европейската комисия чрез своя Върховен представител. Трябва да видим как ще се конструира новата Европейска комисия"

Решението дали ще има ново разширяване на ЕС в близко бъдеще е ключово по темата.

Бонев определи като основната борба на Белград тази за правата на сръбското население в Косово.

"За всеки нормално мислещ сръбски политик е ясно, че Косово е загубено", каза той.

Бонев не смята страховете за Велика Албания за основателни.

"Това е старо плашило - Велика Албания. От време на време Косов и Албания го използват като политически инструментариум. Общо взето тезата е - ускорявайте нашата интеграция, защото иначе ще стане страшно."

Според бившия ни посланик в Прищина тази реторика не крие реални рискове.