НОВИНИ

Бившият ни посланик в Косово: Очаквам Белград и София да потушат искрите

Бившият български посланик в Косово Боби Бобев коментира в студиото на "Още от деня", че според него няма да има по-голяма ескалация на дипломатическия конфликт между България и Сърбия във връзка с изказването на въшния министър на Сърбия Ивица Дачич. Бобев също смята, че всеки трезво мислещ политик в Белград знае, че територията на Косово е загубена, но не е дошъл моментът това да се признае.

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 08.07.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Бобев смята, че реакцията на Дачич е била извън дипломатическия тон:

"Коментарът на нашия премиер беше по повод възможността Жозе Борел да поеме функциите на Върховен представител по външна политика и политика на сигурност и как би се отразило това на една от основните задачи пред Европейския съюз - диалога между Прищина и Белград"

Изказването на Борисов, че който заеме подобна позиция на Европейския съюз трябва да се съобразява с общите интереси и цели на блока и да загърби националните, Бобев определи като истина.

"Това е суверенно право на всяка определена държава - дали ще признае Косово или не", допълни той, но обясни, че Европейският съюз се намира в структурни отношения с Косово.

Пример за това е Споразумението за стабилизиране и асоцииране от 2015 година. Предвид него, няма как Европейският съюз да не разглежда Косово за самостоятелен субект.

"Аз мисля, че двете страни (България и Сърбия - б.р.) ще бъдат достатъчно разумни да потушат доколкото е възможно тези искри", заключи Бобев.

Решаването на конфликта между Прищина и Белград Бобев определи като трудно:

"Координатор и водещ диалога се явява Европейската комисия чрез своя Върховен представител. Трябва да видим как ще се конструира новата Европейска комисия"

Решението дали ще има ново разширяване на ЕС в близко бъдеще е ключово по темата.

Бонев определи като основната борба на Белград тази за правата на сръбското население в Косово.

"За всеки нормално мислещ сръбски политик е ясно, че Косово е загубено", каза той.

Бонев не смята страховете за Велика Албания за основателни.

"Това е старо плашило - Велика Албания. От време на време Косов и Албания го използват като политически инструментариум. Общо взето тезата е - ускорявайте нашата интеграция, защото иначе ще стане страшно."

Според бившия ни посланик в Прищина тази реторика не крие реални рискове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Активисти за опазване околната среда протестираха пред швейцарски банки
Активисти за опазване околната среда протестираха пред швейцарски банки
Реставрират шедьовъра на Рембранд Нощна стража
Реставрират шедьовъра на Рембранд "Нощна стража"