Германските прокурори са повдигнали обвинения срещу бившия главен изпълнителен директор на „Фолксваген“, Мартин Винтеркорн и четирима други мениджъри заради скандала с манипулирането на вредни емисии „Дизелгейт“.

© БГНЕС

Прокурорите в Брауншвайг съобщиха, че Винтеркорн е знаел за измамния софтуер от 2014 г. насам. На обвиняемите се полага наказание от 6 месеца до 10 години лишаване от свобода, ако бъдат осъдени.

По-рано бе съобщено, че „БМВ“, „Даймлер“ и „Фолксваген“ са нарушили антитръстовите правила. Европейският съюз ги предупреди, че предварително разследване е заключило, че те са се съюзили в заговор да не се конкурират в технологията за контрол на емисиите.

„В резултат на това европейските потребители може да са били лишени от възможността да купуват автомобили с най-добрата налична технология“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Дизелгейт" ще струва на "Фолксваген" 2 млрд. евро през 2019 г.

"Дизелгейт" ще струва на "Фолксваген" 2 млрд. евро през 2019 г.

Справянето с последиците от скандала дизелгейт струва на "Фолксваген" 5,5 милиарда евро през 2018 г. и близо 2 милиарда евро през идната 2019 г. Това...