Бившият шеф на Интерпол, китаецът Мън Хунвей се призна за виновен в корупция. Той беше съден от китайски съд. Мън Хунвей изчезна мистериозно миналата година, след което се оказа, че е бил задържан в родината си, където е заемал различни важни постове.

Мън Хунвей се яви на открито заседание на съда в китайския град Тянцзин. 65-годишният бивш шеф на Интерпол се призна за виновен по делото за вземане на подкупи, докато е бил заместник-министър на обществената сигурност и шеф на бреговата охрана в Китай. Сумата е 1 милион и 860 000 евро.

Присъдата ще бъде произнесена на по-късна дата.

Мън Хунвей подаде оставка от поста си в международната полицейска организация след като жена му обяви за изчезването му по време на пътуването му в Китай през септември миналата година.

Месеци преди това властите в Пекин обявиха, че разследването срещу него е дало резултати и той беше изключен от Комунистическата партия.

Съпругата на Хунвей Грейс получи убежище във Франция. Според нея обвиненията срещу мъжа ѝ са политически мотивирани. Мън Хунвей оглави Интерпол през ноември 2016 г.