НОВИНИ

Бизнес и правителство договориха нови мерки за поевтиняване на тока

Бизнес и правителство договориха единайсет мерки, които да доведат до поевтиняване на тока на свободния пазар от 1 юли. Първите резултатите вече са налице, отчетоха представители на работодателските организации след среща с премиера, шефът на парламентарната енергийна комисия и финансовия министър. Какво ще се промени и кога вижте в следващия репортаж.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Александър Марков
18:54, 21.02.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Държавата ще задължи всички големи производители на ток, с изключение на двете американски централи в басейна на Марица, да продават електроенергията си на свободно договорени цени.

Делян Добрев: Става въпрос за промяна в около сто текста в Закона за енергетиката, тоест работата като обем е много. Работим заедно и оглеждаме от всички страни.

Така на практика на свободния пазар ще излязат производителите на зелена енергия,както и - вятърни, фотоволтаични и централи на биомаса , както и когенерациите - заводските централи и ТЕЦ-ове. В момента държавната компания НЕК изкупува тяхната електроенергия на договорени по-високи цени. След промените цените също ще останат високи, но разликата между пазарни и договорни ще се покрива от фонда за енергийна сигурност.

;

Ще се увеличи и търсенето на свободния пазар, защото доставчиците на ток - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про, ще са длъжни да купуват по свободнодоговорени цени, енергията за технологични нужди. Работодателите са получили обещание и за още промени.

Делян Добрев: Настояваме задължително да влязат изискванията на регламент на ЕС, тъй нареченият РЕМИТ, който задължава дружествата да дават информация за сключени сделки на свободния пазар с енергийни продукти на едро.

Бизнесът отчита и първите резултати от бъдещите промени.

Васил Велев: Преди два месеца офертите към по-малките предприятия бяха за цени от 90 до 125 лева за мегаватчас, сега вече са за цени от между 83 и 100.

Работодателите обявиха, че са доволни от темпа за реформи, но запазват протестната си готовност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служители от звено Съдебна охрана отново излязоха на протест във Варна
Служители от звено "Съдебна охрана" отново излязоха на протест във Варна
Училища без физкултурни салони, докога?
Училища без физкултурни салони, докога?