Бизнесмен възроди средновековен храм в благоевградското село Габрово. Черквата на името на Свети Георги Победоносец е издигната през XIII-XIV век. С благословията на Неврокопския митрополит Серафим, подкрепата на близки и приятели на Борислав Ханджийски, дарени средства и доброволен труд, средновековната светиня вече е напълно възстановена.

Габрово, Благоевград

Хората в село Габрово разказват, че храмът „Свети Георги Победоносец" е разрушен от турците и дълги години е бил почти изцяло заровен в земята.

Борислав Ханджийски: Гредите са изгнили, ролята на арматура на времето са играли и реално нищо не я държеше. Отвън беше засипана като могила на около 2-2.50 м с камъни, които са падали от самата черква, беше обраснала с дървета и храсти.

Храмът е възстановен в автентичния си вид като са използвани основите и част от старите зидове. Борислав приема за чудо това, че майстори от Горно Дряново само за 11 дни успяват да издигнат нови каменни стени.

Борислав Ханджийски: Мога само да кажа, че българомохамедани строиха черквата с такъв ентусиазъм, все едно че са християни. С такъв респект и уважение.

Стотици хора от цялата страна вече посещават святото място. С дарените на храмовия празник средства ще бъде изработен дърворезбован иконостас. Хората от село Габрово очакват в края на годината черквата да бъде осветена от Неврокопския митрополит Серафим.