Още един руски гражданин получи забрана да влиза в България за период от 10 години - бизнесменът Константин Малофеев. Такава забрана вече има и пенсионираният руски генерал от КГБ Леонид Решетников, който ръководи Руския институт за стратегически изследвания. На Малофеев забраната му е наложена днес, съобщи Сотир Цацаров.

Главният прокурор, вътрешният министър и шефът на ДАНС бяха извикани днес в парламента, за да информират депутатите за детайлите по шпионския скандал.

Председателят на национално сдружение "Русофили" Николай Малинов беше обвинен за шпионаж. Според разследващите, той е искал да промени геополитическата ориентация на България от евроатлантическа към проруска.

Според данните, Малинов се е срещал многократно с Решетников и Малофеев, от които е получавал конкретни задачи. Вътрешният министър заяви, че по случая са задържани 8 души за по 24 часа. Шефът на ДАНС потвърди, че е установен трансфер на финансови средства към Малинов, като по тази схема са финансирани мероприятия, засягащи националната сигурност.

Главният прокурор заяви, че разследването не е атака срещу сдружение "Русофили", нито преследване заради идеи.

Сотир Цацаров - главен прокурор - Моето мнение и мнението на колегите, които работят по делото е, че това не е преследване за идеи, защото когато идеите се налагат с пари и с влияние, и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление. Аз не мога да се съглася с твърдението, че това представлява политическа акция, която е свързана с предстоящи местни избори, печелене на политически дивиденти или прочие. Не защитавам никого, нито обвинявам никого от политическите сили. Това, което ние прави, е да се опитваме да си вършим работата.
Малинов обвинен в шпионаж, Решетников със забрана да влиза в България

Малинов обвинен в шпионаж, Решетников със забрана да влиза в България

Председателят на национално сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за шпионаж. Той е освободен от ареста срещу гаранция от 50 хиляди лева, съо...