НОВИНИ

Бизнесът е срещу сливането на празниците

Това каза в студиото на "Денят започва" председателят на асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Според икономиста Мика Зайкова през почивните дни не работят депутатите, държавната администрация и малтретираните учители.

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 04.05.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

По изчисления на бизнеса от дългата почивка на Великден ще бъдат загубени около 400 милиона лева, което е 140 милиона лева приходи в бюджета. Според икономиста Мика Зайкова, ако няма регламентирано сливане на празниците, а решението се остави на отделните фирми и институции по места, това ще доведе до проблеми. Тя посочи, че част от родителите например ще имат затруднение кой да гледа децата им, ако са на работа в празничните дни.

Асоциацията на индустриалния капитал упорито работи да се спрви и да ограничи сивия сектор. Хората могат да изискват осигуряване върху пълния размер...Ако човек упорито търси работа - може да я намери днес. Вече работника избира работодателя, а не обратно, каза Васил Велев.

Проблемът е, че има мимикрия на реформи, а не реформи. Защо изтичат младите умове. Липсва визия за кариерно развитие. Компресират се заплатите. Т.е. минималната се вдига и се приближават заплатите. Затова един млад учен взима с 35 лв повече от чистачката. Аз установих, че през почивните дни - не работят депутатите, държавната администрация и малтретираните учители. Кой работи - търговия, транспорт, хотелиерстрво, допълни Мика Зайкова.

Велев допълни още, че много малко страни сливат празниците и това са предимно бившите социалистически страни. Резултатите от направена анкета сочат, че се работи трудно в събота, не е ефектвно да се работи след дълъг уикенд. 2/3 от всички запитани смятат, че е по-добре да се решава на места според производствените графици.

Само в 4 страни в ЕС, когато има сливане, има отработване. Това е Унгария, България, Гърция и Латвия. В другите страни, ако има сливане, не се отработва. Не е важно колко време стоиш в офиса, а колко време отработваш.

Вижте във видеото още от разговора в студиото.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Холандия отпусна 80 милиона евро бежански заем за Ливан
Холандия отпусна 80 милиона евро бежански заем за Ливан
Джон Кери заплаши Башар Асад със сурови санкции
Джон Кери заплаши Башар Асад със сурови санкции