Бизнесът и медицината са на различно мнение за вредата от наргилетата. Какви са плюсовете и минусите от икономическа и здравна гледна точка

"Гугъл" открива поне 290 места в София, на които се предлага наргиле.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията: Ако беше останала пълна забрана за наргиле баровете, значи всички наргиле барове в България, трябваше да приключат с бизнеса си.По наши данни към момента в бизнеса с наргиле барове са заети малко над 12 000 души.

Лекарите имат аргументи да смятат наргилетата за вредни.

Д-р София Ангелова, Дружество по белодробни болести: Нашият бизнес е човешкото здраве. Това е бял дроб на 45-годишен пушач, опериран от рак на белия дроб.Този бял дроб не се отличава обаче от дроба и на пушещите наргиле. Наргилето води до пристрастяване. Обемът дим, който се поема при пушене на наргиле за 120 минути престой в наргиле бара е равен на дима от 100 изпушени цигари.

Според бизнеса това се случва само при наргилетата с тютюн. Според лекарите - вредни са всички наргилета.

Д-р София Ангелова, Дружество по белодробни болести: Щом се извърша процесът горене, това вреди на входната врата, на белия дроб.

А последствията засягали и всички наоколо.

Д-р София Ангелова, Дружество по белодробни болести: Хората, които не пушат, но се намират в наргиле бара, извършват пасивно пушене. А пасивното пушене вреди по същия начин както и активното върху организма.

И тук бизнесът не е съвсем съгласен. Но от утре собствениците на наргиле барове ще сложат този стикер на входа си.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията: Приемаме, че на 18 човекът е зрял и може да направи своя избор в живота.


Забраниха всички тютюневи изделия за деца до 18 години

Забраниха всички тютюневи изделия за деца до 18 години

Депутатите забраниха деца до 18 години да употребяват тютюн и тютюневи изделия, включително наргилета и електронни цигари. С приетите на второ четене...

Въпросът е доколко този стикер би помогнал.

Д-р София Ангелова, Дружество по белодробни болести: В кабинета ми идват ученици, които са пушили наргиле за съжаление. Следователно контролът е много снижен.

След промените в закона днес, всеки собственик на заведение, който наруши правилата, може да понесе глоба от 300 до 5000 лева, в зависимост от това дали е едноличен търговец или юридическо лице.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията: Топката е в бизнеса, за да може бизнесът да покаже, че наистина може да спазва закони.

Оттук нататък в спора между бизнес и медицина стои контролът.


Депутатите приеха забрана за пушене на наргилета от деца до 18 години

Депутатите приеха забрана за пушене на наргилета от деца до 18 години

Депутатите приеха забрана за пушене на наргилета от деца до 18 години. Отхвърлена обаче беше забраната за пушене на наргиле на закрито. За мотивите на...