Да отпадне таксата "задължения към обществото" от фактурите за ток на бизнеса и на битовите абонати. За това настояват от работодателските организации. Предложението е част от проекта за цялостна реформа в енергетиката, които индустрията ще представи пред премиера Бойко Борисов. Причината - продължаващите скокове в цените на тока на борсата.

Цялостна реформа в енергетиката поискаха работодателите, предвиждаща прекратяване на държавната помощ за американските централи в Маришкия басейн, пълна либерализация на електроенергийния пазар и излизане на битовите абонати на свободния пазар. И не на последно място - всички държавни енергийни дружества да се листват на борсата.

Според бизнеса само по този начин може да се овладеят скоковете в цените на тока за индустрията, които в края на миналата година минаха психологическата граница от 300% увеличение спрямо тока за бита.

Васил Велев, председател на АИКБ: И затова имаме нови предложения - задължението към обществото да не се добавя в сметките на хората и бизнеса, а да се поема от бюджета. Тогава ще имаме и съпоставимост на цените, и едно компенсиране на това увеличение. Това е едно ново предложение, което ще направим при срещата с премиера.
Работодатели и синдикати искат спешна среща с премиера заради цената на тока

Работодатели и синдикати искат спешна среща с премиера заради цената на тока

Работодателските и синдикални организации изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което искат среща, за да се набележат мерки срещу драстичните с...

От КЕВР не са съгласни с мотива, че средства от добавката влизат във Фонд "Енергийна сигурност", който компенсира загубите на НЕК заради задължителното изкупуване на скъпия ток от двете централи в Маришкия басейн - АЕ И ЕС и "Контур Глобул", продаван след това на битовите потребители по занижени цени.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Що се касае до отпадане таксата задължение към обществото, трябва да се отговори кой ще заплати тази разлика, ако се премахне добавката, която всъщност позволява от Фонда да постъпят средства в НЕК, чрез които те да се разплатят с двете американски централи. Трето решение е постепенно предефиниране на тези договори."

Шефът на КЕВР съобщи още, че до 30 януари ще е готов анализът на електроенергийната борса, който трябва да покаже дали има злоупотреби на свободния пазар на ток. До дни трябва да са готови и резултатите от проверката в трите електроразпределителни дружества дали коректно са отчитали тока.

15 000 компании избягаха от свободния пазар на ток

15 000 компании избягаха от свободния пазар на ток

Близо 15 хиляди компании са се върнали на регулирания от държавата пазар на ток, заради високите цени на свободния. Това показват данните на Асоциация...