Все още не е ясно кои са похитителите на 25-годишния Адриан Златков. Младият мъж беше отвлечен в края на август близо до дома му в софийското село Герман. В неделя вечерта беше освободен срещу откуп, платен от семейството му. Адриан бе разпитан вчера от разследващи в дома си - за да не бъде натоварван психически. На този етап 25-годишния мъж отказва да говори за случилото се. В същото време експерти предупреждават, че бизнесът с отвличанията може да се завърне.

И днес семейство Златкови запазиха мълчание за размера на поискания откуп.

Втори ден Адриан Златков отказва да говори за случилото се, а пред дома на семейството има постоянна охрана.

Потърсихме 25-годишния мъж и на двата му телефона. Първият беше изключен. Позвънихме и на номер, посочен в Търговския регистър, където Златков фигурира като собственик на две фирми.

БНТ: Ало? - Здравейте, Адриан Златков търся. - Грешка. Няма на този номер Адриан.

Според източници на БНТ, близки до разследването,след близо седмица преговори чрез смс-и бащата на Адриан е платил откуп в размер на малко над половин милион лева. Парите били хвърлени в сак на магистрала "Тракия", а похитителите използвали предплатени карти на трите мобилни оператора. При освобождаването му Адриан бил с маска на главата и не могъл да види колата, с която го закарали похитителите му. Според бизнесмена Киро Киров, който също беше похитен през 2009 година, почеркът е сходен с групата на "Наглите".

Киро Киров, бизнесмен: "Има още много други прилики. Освобождават го целия обвързан с лейкопласт. Не вижда, с качулка. Като го изхвърлят на пътя той не може да види кой го е оставил.Те предупреждават. Пет минути няма да махаш маската. Аз например я свалих в същия миг, но си вързан с тиксо, всичко трае секунди и колата си е заминала."

Близките на Адриан дори са поискали среща с бизнесмена, но малко по-късно се отказали.

Киро Киров, бизнесмен: ,Аз веднага казах. Няма значение дали ще се срещнем. Това, което аз мога да ви кажа, е ползвайте полицията. Това е истината."

Експерти по сигурността също откриват прилика с почерка на "Наглите". Според Тихомир Безлов сумата на поискания откуп, която неофициално се представя в медиите, се покрива със сумите от последните отвличания на престъпната група. По думите на Безлов, ако след този случай няма арести, бизнесът с отвличанията ще се завърне.

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: "Вече имаме група очевидно не е заловена". Основната тема, която ни интересува е това някакви остатъци от "Наглите" ли са, нова група ли е? Както виждате, беше наложено абсолютно ембарго на информацията, което според мен достигна крайности."
Киро Киров, бизнесмен: "Страшно е за цялото общество, ако това е нова група и ако тя се активизира и бъде така интензивна."

До момента няма официален коментар на полицията и прокуратурата след освобождаването на Адриан Златков.

© Архив - БНТ
Все още не е ясно кои са похитителите на 25-годишния Адриан Златков

Все още не е ясно кои са похитителите на 25-годишния Адриан Златков

Младият мъж беше отвлечен в края на август близо до дома си в софийското село Герман. В неделя вечерта беше освободен срещу откуп, платен от семейство...

БНТ с ексклузивни кадри на освободения Адриан Златков (ВИДЕО)

БНТ с ексклузивни кадри на освободения Адриан Златков (ВИДЕО)

Екипът на „По света и у нас“ успя да заснеме първите кадри на Адриан, след като беше освободен от похитителите си. Той се прибра у дома с баща си Тони...