Снегът и студът от последната седмица донесоха сериозни загуби за бизнеса. Много фирми работиха с намален капацитет, защото служителите им не успяха да стигнат до тях, в първите дни на седмицата почти нямаше и отворени магазини в Русе. Днес граничният пункт Дунав мост буквално беше обсаден от тежкотоварни камиони, които искат да напуснат страната след няколко денонощия по паркингите.

Русе

На изходите на Русе се извиха километрични опашки от тирове, които с пускането на движението вече обхванаха целия бул. „България“, а в посока Силистра колоните са поне 5 километра. Игор Карпович пътува от Турция и казва, че отдавна е трябвало да бъде в Дания, за да товари.

Игор Карпович – шофьор
„Вече повече от 12 часа сме в района на Русе, а не знам колко още ще чакаме. Закъсняваме с товаренето.“

Пазарите в Русе също не работят от началото на седмицата. Исмегюл Яшар днес е предложила стоката си, но не разчита на оборот.

Исмегюл Яшар – продавачка на пазара
„Ние сме дошли да чистим снега, да пием по едно кафе. Никакъв бизнес няма от една седмица. Как, навън е студено, никой не идва на пазара.“

Много и от магазините в централната част на града също не отвориха, въпреки че там снегът беше по-разчистен.

Нюргян Шеибова – собственик на магазин
„Бяхме затворени, нямаше никой и така – прибрахме се вкъщи. Електромерите въртят, няма смисъл просто.“

Част от земеделските производители също имат проблеми – Александър Лонгов има оранжерия в село Ряхово, но не може да стигне до нея, което означава, че и продукцията му ще излезе по-късно. Проблем е, че няма и слънце – да помогне на растенията да пораснат.

Александър Лонгов – земеделец
„В момента трябва да се сади, да се пикира, оранжерията е затрупана със сняг, не може да се стигне до тях.“

Въпреки проблемите, които създава зимата, Исмегюл Яшар все пак гледа с усмивка на нея. И с разбиране:

„Като юрган, ние как дърпаме юргана. Без зима не става.“