НОВИНИ

БХБ дава възможност на 300 тона храна да достигне до хора в нужда

Всяка година се унищожават 670 000 тона годна храна. За да се намали това разхищение, от Българската хранителна банка дават възможност 300 тона годишно да стигнат до хора в нужда. Съвместната работа между хранителната банка и производители подобряват достъпа до пълноценно и балансирано хранене за групите хора в нужда. Темата в студиото на БНТ коментира Цанка Миланова, изпълнителен директор на Бъларската хранителна банка,

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:02, 22.10.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
Илиян Йорданов, маркетинг и набиране на средства към БХБ: Обикновено сортираме храна, която сме получили от дарител, трябва да се сортира, да се разпредели, да влезе в нашите регистри и след това да бъде раздадена на организациите, които обгрижват хора в нужда.

С помощта на доброволци Българската хранителна банка спасява излишната, но годна храна. Стотици касетки, пълни с различни хранителни продукти, минават през ръцете им всяка седмица. Хиляди пакети с разнообразна храна очакват своите получатели.

Илиян Йорданов, маркетинг и набиране на средства към БХБ: Натоварването варира, понякога има дни, когато е много напрегнато, но можем да кажем, че има още много работа, която можем да свършим.
Илиян Йорданов, маркетинг и набиране на средства към БХБ: За производството на един килограм, каквато и да е храна ,се изразходват невероятно много безценни ресурси. Храната е безценен ресурс. Не бива да се унищожава. Важно е тази храна да достига до някой, който има нужда от нея.

Един от основните принципи, които българската хранителна банка спазва, е подпомагането на хората целогодишно, а нужда от доброволци винаги ще има. Затова и всеки, който иска да помогне, може да се включи. Единственото изискване е да имат достатъчно свободно време и да работят с желание и мисъл за помощ на нуждаещите се в дневни центрове, кризисни звена, социални трапезарии и домове за грижи.

Йордан Матеев, член на КРИБ:И от хранителната банка, и от партньорски организации като Сдружението на модерна търговия, видяхме, че има нов недостатък и той е залагането на различни бариери. Основната от тези бариери беше изискването да се слага определен надпис върху всяка от стоките, който да показва, че тази стока е дарена и не подлежи на продажба. Практиката доказа нашите притеснения, че това изискване е сериозна бариера пред бизнеса да дарява храни. Като казвам бизнес, имам предвид основно фермери и производители, но донякъде и търговци, макар че те в най-малка степен изхвърлят храна, която е с изтекъл срок на годност. Голяма част от компаниите, които още от миналата година даряваха, продължават да даряват. Няма значителна промяна от тази гледна точка, но няма и очакваното подобрение на увеличаване на даренията. Всъщност тези компании, които даряват не се възползват от спадането на ДДС за тези стоки и това означава, че всъщност маркирането е по-скъпо от самото ДДС и отново някои компании предпочитат да унищожат храна вместо да я дарят на хранителна банка и оттам тя да достигне до хора, които са в нужда.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За осми път фондация За нашите деца организира Вечер на добродетелите
За осми път фондация "За нашите деца" организира "Вечер на добродетелите"
От Испания: Журналистката Веселина Гарчева коментира решението на правителството
От Испания: Журналистката Веселина Гарчева коментира решението на правителството