Благодатният огън пристигна с правителствения самолет от Йерусалим в България. Самолетът кацна в 18.47 часа на летище София.


Българската делегация, водена от старозагорския митрополит Киприан, донесе пет фенера. Четири от тях остават в България, а петият продължава пътя си с правителствения „Фалкон“ за Северна Македония. За първи път епископ на съседната страна летя до Светите земи с българската правителствена делегация.

На летище "София" традиционно се събраха свещеници и духовници от всички епархии на страната, за да вземат и занесат частица от Благодатния огън на вечерното богослужение в храмовете за Великден.

Заради отдалечеността си Русенската епархия ще получи огъня от Гюргево.


Благодатният или наречен още Свещен огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Иисус Христос обикновено от мраморната плоча, която покрива мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Иисус за погребение.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от IV век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година. Единствено и само православните християни получават Благодатния огън.

Хиляди поклонници посрещнаха с радост Благодатия огън в Йерусалим

Хиляди поклонници посрещнаха с радост Благодатия огън в Йерусалим

На Велика събота храмовият комплекс Възкресение Христово в Йерусалим посрещна поклонниците след реставрация, приключила преди две години. По вековна т...