Точно в 19.19 ч. на българска земя кацна благодатният огън, който чудодейно слезе в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим и зарадва милиони християни по света. Тази година официалната делегация на Българската православна църква предвождаше Старозагорският митрополит Киприян.

Старозагорският митрополит Киприян ще донесе Благодатния огън от Йерусалим

Старозагорският митрополит Киприян ще донесе Благодатния огън от Йерусалим

Тази вечер очакваме от Йерусалим Благодатния огън. На мястото, където е погребан и възкръснал Иисус Христос, всяка година на Велика събота от векове д...

Старозагорски митрополит Киприян: Поздрав, благодат и мир от Светите земи за България, за българския православен народ, за доброта, любезност, за любов, мир и най-прекрасно усещане на пасхалния празник. Христос Воскресе! Благопожелавам на всички православни българи да са живи и здрави, благоуспеваеми във всяко добро начинание. Бог да помага за доброто на всеки, на всички ни, за да може нашата мила родина - майка България - да пребъдва именно в доброта, в любомърдие и мъдрословие.

Делегацията присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим. На летището в София и тази година чакаха свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го отнесат за вечерното богослужение в храмовете за Великден.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Очаква се около 23.30-23.40 ч. фенерът с огъня да бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

© БТА

Точно в полунощ Светейшият патриарх ще поздрави с "Христос воскресе" изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ от специално издигната платформа пред катедралата. Тогава ще прозвучат евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Во истину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски". След това патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално приветствие към българския народ.

След връщането в храма ще започне празничната Света литургия.

Православната църква днес почита Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада. Когато Господ Исус Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота е свързана и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

© БТА
© БТА