НОВИНИ

Благодатният огън вече е на българска земя

Точно в 19.19 ч. на българска земя кацна благодатният огън, който чудодейно слезе в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим и зарадва милиони християни по света. Тази година официалната делегация на Българската православна църква предвождаше Старозагорският митрополит Киприян.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:43, 15.04.2017
7103
Чете се за: 01:08 мин.
У нас
Старозагорски митрополит Киприян: Поздрав, благодат и мир от Светите земи за България, за българския православен народ, за доброта, любезност, за любов, мир и най-прекрасно усещане на пасхалния празник. Христос Воскресе! Благопожелавам на всички православни българи да са живи и здрави, благоуспеваеми във всяко добро начинание. Бог да помага за доброто на всеки, на всички ни, за да може нашата мила родина - майка България - да пребъдва именно в доброта, в любомърдие и мъдрословие.

Делегацията присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим. На летището в София и тази година чакаха свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го отнесат за вечерното богослужение в храмовете за Великден.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Очаква се около 23.30-23.40 ч. фенерът с огъня да бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

;

Точно в полунощ Светейшият патриарх ще поздрави с "Христос воскресе" изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ от специално издигната платформа пред катедралата. Тогава ще прозвучат евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Во истину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски". След това патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално приветствие към българския народ.

След връщането в храма ще започне празничната Света литургия.

Православната църква днес почита Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада. Когато Господ Исус Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота е свързана и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марк Пиерини: Европа няма интерес от дестабилизирана Турция
Марк Пиерини: Европа няма интерес от дестабилизирана Турция
Пожар във влак по поддръжката предизвика временно затваряне на централната гара
Пожар във влак по поддръжката предизвика временно затваряне на централната гара