НОВИНИ

Проверки за здравословното хранене в детските градини

Детски градини в Благоевградска област не спазват изискванията за здравословно хранене, установиха инспектори от Регионалната здравна инспекция. По-малко от необходимото мляко, плодове, зеленчуци и риба се предлага на децата в яслите и градините в Якоруда, Белица, Хаджидимово и Сатовча. В градините, където са установени нарушения са издадени предписания и ще бъдат направени нови проверки.

bnt avatar logo
от Добрина Грачанлиева
07:23, 04.01.2016
Чете се за: 00:46 мин.
Още

В детски ясли и градини в Якоруда,Хаджидимово и Вълкосел в седмичното меню не се предлага риба, каквото е изискването в Наредбата за здравословно хранене. Дневната дажба мляко пък се заменя с други напитки.

Валентина Георгиева - Регионален център по здравеопазване - Благоевград: "В ОДЗ-Хаджидимово и в Белица се предлагат на децата напитки с подсладители, боза, студен чай, което е недопустимо."

В детската градина в гоцеделчевското село Вълкосел менюто не включва пълноценно хранене.

Валентина Георгиева: "Не дават едно цялостно меню със супа, основно ястие, десерт, като в някои дни пропускат супата, в други дни пропускат основното ястие."

Задължително във всички детски градини се остават за съхранение проби за изследване от храната, приготвена за деня. Изследване се прави в случай, че се появят стомашни оплаквания при децата.

Д-р Калина Милушева - ОАБХ-Благоевград: "Пробата престоява 48 часа, ако случайно нещо има проблем, ние да вземем, това е извънредно."


;

Нарушения, свързани с хигиената в детските градини няма, но са открити пропуски в хладилните помещения.

Д-р Калина Милушева: "Например повредено уплътнение на хладилно съоръжение или повредено отчитащо температурата устройство или поява на корозия."

Повредите в хладилните помещения вече са отстранени, казаха от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград. От Регионалната здравна инспекция обаче, ще продължат да правят внезапни проверки, свързани с режима за здравословно хранене в детските градини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли интерес към късите вериги между търговец и производител?
Има ли интерес към "късите вериги" между търговец и производител?
Трима млади математици от Пловдив с редица международни награди
Трима млади математици от Пловдив с редица международни награди