НОВИНИ

Благоевград е сред градовете с най-мръсен въздух през последните 4 дни

В няколко града на страната отново въздухът е мръсен. Това показват данни на показателя "Air Quality'' на Европейската комисия. Най-мръсен е въздухът в Благоевград, в момента в София въздухът е чист, според уредите на Столичната община.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
12:45, 21.01.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

В неделя данните за замърсяване в града са били 3 пъти над нормата. Изпълнителната агенция по околна среда потвърждава данните, че през последните 4 дни Благоевград е един от градовете с най-замърсен въздух. Причината си остава отоплението с твърдо гориво, дърва и въглища.

От Община Благоевград планират мерки за справяне с мръсния въздух, като през тази година са отделили повече средства за озеленяване в града, както и ежемесечно измиване на улиците в града. Предвидена е и промяна на автобусите от градския транспорт.

;

В момента въздухът в София е чист. През уикенда е имало разминаване в сайта на Столична община и на Европейската агенция по околна среда. Причините за това коментира заместник-кметът по околна среда Йоана Христова.

Йоана Христова, заместник-кмет по околната среда в Столична община: На 20 януари беше датата, която предизвика разнопосочни мнения по въпроса. На сайта на Столична община са данните, които постъпват в реално време. Беше коментирано по отношение на Европейската агенция по околна среда - не са данни в реално време, а т. нар. "европейски индекс", който всъщност е събирателно на различни видове контролирани замърсители.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грипна ваканция за всички ученици от Пловдив и областта
Грипна ваканция за всички ученици от Пловдив и областта
Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов се яви в следствието по Суджукгейт
Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов се яви в следствието по "Суджукгейт"