НОВИНИ

​Благоевград със спешни мерки срещу мръсния въздух​

През последните години Благоевград всяка зима е в топ 10 на българските градове с най-мръсен въздух, показват данните от Изпълнителната агенция по околна среда. За справяне с проблема общината в града предприема спешни мерки, свързани с газифициране на битовия сектор, подмяна на домакински горивни устройства на твърдо гориво, поставяне на филтри за фини прахови частици на комините.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
12:30, 29.03.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Експериментално преди година филтър за фини прахови частици беше поставен на комина на детската градина в благоевградското село Зелен дол. Година по-късно резултатите от работата на пречистващата инсталация бяха подложени на анализ и оценка от еколозите в община Благоевград.

Диана Стефанова, еколог на община Благоевград: Коефициента на полезно действие на филтъра е огромен, де факто той очиства повече от 95 процента от димните газове. 3:38 Ние се надяваме това да бъде мярка, която на следващ етап да бъде финансирана по ОП “Околна среда” за да можем да имаме средства, с които да поставим на по-голяма част от домакинствата отопляващи се на твърдо гориво филтри.

За да дишат жителите на Благоевград по-чист въздух, по-често ще се мият и улиците в града.

Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград: Измиването ще бъде някъде 6 пъти годишно грубо казано, два пъти или три пъти целия град и 6 пъти Централна градска част.

Решение на проблема с мръсния въздух жителите на Благоевград виждат в газификацията на домакинствата, за която те очакват помощ от общината.

Може би трябва малко повече помощ при развиване на газовата система, инсталации да са по-достъпни. Аз нямам, но съм чул че е доста скъпо удоволствие.
Ето аз съм кандидат тази година да се включвам, направил съм постъпки и не съм сигурен дали ще бъда одобрен, заради това че улицата преди 5 години е била асфалтирана, макар че тя е рязана на отделни места, но това е основание да ти кажат, че щом си сам няма как да го направим.

Очаква се през следващите години поетапно да бъде подменени и автобусите от градския транспорт с такива, които се движат на газ или електро- и хибридни автобуси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират стар водопровод в Свищов, градът остана два дни без вода
Ремонтират стар водопровод в Свищов, градът остана два дни без вода
​Зърнопроизводители се срещнаха с премиера Бойко Борисов
​Зърнопроизводители се срещнаха с премиера Бойко Борисов