НОВИНИ

Благоевград в очакване на новата година

120 000 българи ще посрещнат Нова година в чужбина показват данни на института за анализ и оценка в туризма. Най-предпочитани са съседните страни, като в Гърция ще празнуват над 35 000 българи. Хиляди чужденци обаче са избрали да посрещнат новата година в българските курорти като Банско, Добринище, Сандански и Мелник. Чуждестранни туристи има и в хотелските комплекси в Благоевград. Каква ще бъде празничната новогодишна програма в града вижте в прякото включване на Станислава Христова.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Станислава Христова
19:44, 31.12.2017
Чете се за: 02:15 мин.
У нас

Празничната програма в Благоевград ще започне в 23:00 часа. Тук на централния площад “Георги Измирлиев” на откритата сцена ще излязат любими изпълнители на македонски народни песни сред които Иван Гоцев, Мариана Манолева и Стойка Германова.

Специални гости тази вечер ще бъдат Лъчезар Кацарски и участниците в Голямото рок междучасие -Музикална академия “Престо”. Те ще изпълнят за жителите и гостите на Благоевград световно известни рок хитове.

Организаторите от общината в Благоевград обещават и много изненади и подаръци за всички, които ще посрещнат Новата година заедно на площада.

Повече от 5 хиляди български и чуждестранни туристи пък пристигнаха в Сандански за новогодишните празници. От туроператорските фирми казаха ,че тази година има повече гости от съседните държави.


През целия ден търговската улица в Сандански бе изпълнена с туристи.В малките магазини в центъра на града се чуваше повече гръцка,македонска и руска реч ,отколкото българска. Организирани групи туристи от Гърция влизаха в магазините и търсеха предимно български стоки.

БНТ: Качествена ли е българската стока?
Гост: Много е добра.
БНТ: Какво купувате от България?
Гост: Сувенири за подаръци.

Други пък са избрали курорта, заради доброто обслужване в хотелите, минералната вода и чистия въздух.

Много хора има, времето е хубаво,магазините са пълни,харесва ми много българската кухня.

Венци Арабаджийски: За първи път почиваме в Сандански ,ние обичаме спа курортните.
Анастасия Василева, собственик на туристическа фирма: Хотелите са продадени от средата на октомври за новогодишната нощ,всички са с добри очаквания.

От 300 до 1000 лева на човек ,в зависимост от категорията на хотела,са офертите за 3 нощувки с празнична вечеря и осигурени закуски,като в цената се включва и ползването на екстрите,които предлагат комплекса.

Георги Митрев, секретар на Сдружението на хотелиерите в Сандански: По-големите хотели имат свои прекрасни спа центрове,където гостите на хотелите могат да се насладят на най-различни спа процедури, терапии и ритуали.

В новогодишната нощ в повечето хотелски комплекси в Сандански предлагат изискано петстепенно меню с богата музикална програма.

Георги Митрев: Всеки хотел си има своя празнична програма ,която освен жива музика включва и най-различни актьори и комици,както и гост-изпълнители.“

От туристическия бранш в Сандански казаха ,че вече в хотелите са направени резервации за почивните дни до месец февруари ,следващата година ,като се очаква повечето гости да бъдат български семейства.

Хубавото слънчево време днес стана причина много мъже да изберат в последния ден от годината да ловят риба край река Струма. В следобедните часове десетки рибари хвърляха въдици в реката край Симитли. Някой специално бяха дошли от София и Кюстендил.


Запалените риболовци, които днес бяха край река Струма казаха че за тях няма значение какъв ден от годината е. Важно е да има свободно време и въдица под ръка.

Хран Гарабет Карагач Лиян: И на сняг и на дъжд, който иска да отиде за риба и това му е хоби иска да е на реката или на водоема няма проблем.
Георги Христов: 31-и е, всеки прави баници, какво ли не приготовления докато ние предпочитаме тука на природа, слънчевите лъчи и хубавото време ги използваме.

По думите на мъжете, тънкостта в улова на риба е търпението. Трябва обаче и малко късмет.

Иван: Кълве ли днес повече отколкото през другите дни? Не, за разлика от други дни няма слука днеска. Не само спокойствие [намирам], но и удоволствие да съм тука. Да излъжеш рибата не е малко. В-с Как се лъже рибата? Като жените как се лъжат, така се лъже и рибата.

Риболовците казаха че задължително ще опитат късмета си и утре, 1 януари, и вярват, че ако имат добър улов в първия ден от 2018-а, така ще им върви и през останалите дни от годината.

И няколко думи за трафика днес.

След като вчера по главен път Е-79 край Благоевград се образуваха огромни колони от автомобили, днес движението беше спокойно. Натоварен се очаква да бъде трафикът утре в следобедните часове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна в очакване на новата година
Варна в очакване на новата година
Пловдив в очакване на новата година
Пловдив в очакване на новата година