След като границата беше блокирана за автобуси и леки коли, в туристическите агенции в Благоевград хората започнали да отменят резервациите си за почивки в Гърция. Повечето били направени още преди месец за остров Тасос, Корфу и Халкидики.


Юлия Цветкова - собственик на туристическа агенция - Благоевград: Хората се притесняват, имаше големи запитвания за Великденските празници, както и за тези около 3-ти март. Те се отказват и се насочват към Европа.

Туроператори твърдят, че въпреки кризата в Гърция и загубите от блокадата, намаление на цените на туристическите пакети няма, дори има увеличение с 10-15%. Според експерти от бранша гърците имат стратегия и в момента, в който туризма започне да понася големи загуби - те ще отворят границата.

Юлия Цветкова: За Великденските празници блокадата ще се махне и те ще очакват нашите фактически клиенти да се насочат към тях... някакви промоции, за да си напълнят техните хотели.

Заради по-малкото туристи от Гърция българските хотели губят от 350 до 400 хиляди лева на ден - изчисляват анализатори от бранша. Стотици са отменените резервации в хотелите в Сандански, Банско, Разлог, Смолян, Златоград, София и Пловдив.