НОВИНИ

Благотворителен базар в полза на деца в риск

Благотворителен базар във варненския квартал “Аспарухово” събира средства в полза на каузата “Академия на знанието”. Инициативата помага на деца, за които има опасност да напуснат училище. Проектът е подкрепен от читалище "Просвета" в Аспарухово, което предоставя помещението за обучение на децата.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Надежда Сутрева
19:20, 29.05.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Идеята за създаването на Академията на знанието е на Петя Данева от Варна. Тя е завършила история и география в Шуменския университет. Неотдавна попаднала на данни, според които за 40% от децата в Аспарухово има риск да напуснат училище и да останат без образование.

Петя Данева
"Тази статистика мен ме уплаши, затова реших да направя нещо, а не само да чета статистика."

Сега младата жена помага на 4 деца в риск.

Петя Данева
"Едното момиченце беше пропуснало знанията от 7 до 9 клас поради различни причини. Тя не е присъствала в училище и е била застрашена от отпадане. Успяхме за 4 месеца да покрием целия материал от 7 до 9 клас и сега тя е с успех 5.63."

За да помага на повече деца, Петя Данева се нуждае от съмишленици. Читалището “Просвета” е предоставило помещение, където ще се провеждат занятията. То обаче се нуждае от ремонт. А за това са необходими средства. Част от тях ще бъдат събрани от Благотворителния базар. Изделията са направени от децата, които се обучават в Академията на знанието. Сред тях има и такива, които нямат проблеми с усвояването на учебния материал, но искат да научат повече.

Габи
"Направихме човечета, рибки, също и си направихме кошнички, всички ние."

За ремонта на помещението може да помогне всеки – с материали или доброволен труд. Занималнята ще работи и през лятото, за да помага на децата в риск да не забравят наученото през учебната година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проданов: България трябва да се стреми към влизане в еврозоната
Проданов: България трябва да се стреми към влизане в еврозоната
Над 140 души са били натровени при митинг в Албания
Над 140 души са били натровени при митинг в Албания