Съвременните методи за лечение, напредъкът на българските лекари при трансплантации на стволови клетки и проблемите на пациентите бяха обсъдени по време на дискусията "Хематология – успехи и предизвикателства" в Пловдив. За трета поредна година в града се провежда и благотворителeн крос под мотото "Спри рака", който има за цел да повиши информираността на обществото за онкохематологичните заболявания.

Пловдив

С всяка изминала година повече хора се включват в благотворителния крос "Спри рака". Увеличава се не само техния брой, но и подкрепата им за пациентите, минали през изпитанието рак на кръвта. И колкото повече се говори за проблема, толкова повече болните и техните семейства събират смелост да се борят за пълноценен живот, въпреки диагнозата.

Проф. Жанет Грудева - национален консултант по хематология: На кроса идват и пациенти и лекари, и случайни граждани, които по някакъв начин са се докоснали до проблема или пък искат да съучастват. Тази психоемоционална подкрепа е много важна част от цялостното лечение.

Най-новите постижения на медицината в областта на онкохематологията са достъпни и за българските пациенти. През последните години се увеличава броят и на трансплантациите, направени в трите центъра в София, Пловдив и Варна. А ангажиментът на обществото към болните може да повлияе положително при лечението на всеки болен.

Росица Касабова – председател на Сдружение "Спри рака": Много е важно психическата стабилност и вярата че ще се справят, но по-важно е ранната диагностика и затова при най-малък проблем да се прави профилактика.

Началото на третия благотворителен крос "Спри рака" е от 16 ч на 28 септември на Гребната база в Пловдив.