НОВИНИ

Благотворителен плувен маратон в подкрепа на онкоболни

Благотворителен плувен маратон събира средства за онкоболните в Бургас. Благородната кауза се провежда по инициатива на британския гражданин Джон Болджър, който вече 12 години е тясно свързан със страната ни. 20 англичани и 10 българи ще премерят сили в съревнованието, което ще се проведе утре от о-в "Св. Анастасия" до нос "Чукалята".

bnt avatar logo
от Мария Салабашева
18:09, 08.07.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Джон Болджър е родом от Лестър - градът, чийто футболен отбор поднесе голямата изненада с шампионската си титла в английската Висша лига. Джон се занимава с кетъринг, но това не е всичко - вече няколко години той съдейства за организацията на Джулай морнинг в Бургас.

За да докаже, че мисията е възможна, още през декември миналата година Джон сам е преплувал разстоянието от една миля, с което трябва да се справят участниците в маратона.

Джон Болджър: "Заинтересувах се от историята на остров "Света Анастасия". Стана ми интересно, че е бил политически затвор, че хората са бягали оттам, плувайки. В последните години той се използва и за спорт. Ето как ми хрумна идеята благотворителната кауза да бъде свързана с плувен маратон".

Бенефициент на каузата е Сдружението "Онкоболни и приятели" в Бургас, като средствата ще бъдат използвани за оказване на психо-социална подкрепа на болните от рак и техни близки.

Цонка Тодорова - председател на Сдружение "Онкоболни и приятели": "Това, което прави г-д Болджър в Бургас, е един пример за това, как се прави благотворителност в цивилизованите страни. Докато тука, като търсим благотворителност, спонсори или дарители, обикновено се гледа като на просия, или ето ти 5, или 500 лева и прави там нещо".

В маратона ще вземат участие хора от всякакви възрасти. Най-младият участник е момче на 13 години от Бургас, а най-възрастният - 69-годишен англичанин.

Концертът е също част от благотворителното събитие. В него участие ще вземат известни бургаски групи, а началният час е обявен за 21 часа утре. Това е и идеята на организаторите - таксите за участие да бъдат събрани от плувците от Англия, а бургазлии да се включат с благотворителен билет за концерта на цена от 5 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветната феерия на медитацията или търсенията на един лекар по пътя на йога
"Цветната феерия на медитацията" или търсенията на един лекар по пътя на йога
Не достигат местата за паркиране във Варна
Не достигат местата за паркиране във Варна