НОВИНИ

Благотворителен мотопоход в подкрепа на мъжете с рак на простатата

2500 българи се разболяват от рак на простата всяка година. Заболяването може да се излекува напълно, ако е открито в ранен стадий. Най-важни за ранната диагностика са редовните профилактични прегледи, напомнят от "Български пациентски форум". Днес за трети път в София беше организиран благотворителен мотопоход в подкрепа на мъжете с рак на простатата.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
17:27, 24.09.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Средната заболеваемост от рак на простата у нас е около 47 души на 100 хиляди мъже.

Д-р Радослав Мангалджиев, началник отделение по медицинска онкология към СБАЛОЗ гр. София: Ако приемем че в Щатите, които са с най-високата заболеваемост - 100 на 100 хиляди, значи не сме в долната част на статистиката.

Заболяването засяга най-често мъже между 65 и 74 години, като риска се увеличава, ако има наследствена обремененост. Болестта обаче все по-често засяга по-млади мъже.

Д-р Радослав Мангалджиев, началник отделение по медицинска онкология към СБАЛОЗ гр. София: Симптомите на рака на простатата се покриват със симптомите на една доброкачествена хиперплазия на простата. От друга страна има немалък процент болни при който рака на простата се появява без никаква симптоматика. Затова за този рак казват, че е тихият убиец на мъжа.
Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум": Мъжете за съжаление сме хора, които не обичаме да признаваме, че сме болни. Че имаме болка и т.н. А в същност пътят е много лесен. Отива се в една лаборатория дава се едни специфичен кръвен тест PCR тест, който се прави за две минутки, след няколко часа излизат резултатите.

Профилактичният преглед, както и лечението на болестта се покриват от Здравната каса. Специалистите напомнят, че за мъжете след 50-тата година скрининга за рак на простатата е задължителен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцарците отхвърлиха на референдум пенсионната реформа
Швейцарците отхвърлиха на референдум пенсионната реформа
Лъвиците пречупиха и Турция на Европейското
"Лъвиците" пречупиха и Турция на Европейското