Поход срещу диабета потегли тази сутрин от Видин. Кампанията е по суша, въздух и вода. Събраните средства ще са за сензори и трансмитери за контрол на кръвната захар, които да се ползват предимно от деца.

Видин

Походът е с лодки по Дунав, автомобили, мотоциклети и колелета и ще е в продължение на седмица като ще се спира в градове по поречието на Дунав в България и Румъния.

Мартин Петров, председател на „Лайънс клуб"-Видин: Целта на този поход е да помогнем на децата с диабет тип 1 и по-специално със закупуването на сензори и трансмитери, които са нови технологии и за момента доста скъпи...

Две хиляди са децата, които страдат от диабет в страната.

д-р Славка Харалампиева, ендокринолог: При тях е необходим ежедневен неколкократен контрол на кръвната захар и е проблем самите убождания.

Чрез сензорни глюкомери освен, че е по-безболезен контролът на кръвната захар е и по-ефективен.

Мая Викторова, председател на Българска асоциация диабет: От друга страна се надяваме в скоро време да ги има в България, за да имат сервиз и да могат и да се реимбурсират.

Около 700 000 лева месечно са необходими, за да облекчат живота на децата, страдащи от диабет в страната.

Красимира Виденова: Подкрепям тази кампания, защото защото е много важно в такава кауза да се обединим.

За каузата помогнаха и от туристическото дружество във Видин.

Борислав Милчев, председател на Туристическо дружество "Бонония": В крайна сметка се казва „Поход срещу диабета", а ние, основната ни дейност е туризма като спорт.

Навсякъде, където походът спира ще има програма, ще се разяснява целта на кампанията и безплатно ще се извършват тестове за диабет.