Благотворителни концерти ще организира община Девин, за да помогне на едно дете да се пребори с болестта. Момичето е само на 18 години и страда от Сарком на Юинг. Скъпоструващото лечение не е по силите на семейството и затова целият град събира средства.

Девин

Доскоро 18-годишната Атанаска Тарашева се е разхождала в този парк, мечтаейки да завърши гимназия и да следва в Англия. До момента, в който я поразява болестта.

Милена Гайдарова – леля на Атанаска: Сарком на Юинг, който се развива само при деца и се развива много бързо, много агресивен... При втората химиотерапия искаха да направят ампутация на крака.

Младото момиче решително отказва и семейството ѝ избира спешно лечение в Турция. Целият град събира средства, за да замине. Няколко поредни курса химиотерапии спират развитието на болестта, Атанаска вече не изпитва болки, но трябва туморът да се свие, за да може кракът й да бъде опериран и да ѝ поставят изкуствена става.

Милена Гайдарова - леля на Атанаска: В момента се пробва с лъчелечение, за което ни поискаха 15 хиляди, процедурите мисля че са десет, при което ще има след това още пет химиотерапии в рамките на около месец това трябва да се случи... в момента ни трябват 60 хиляди, далеч това не е сумата за лечението на Атанаска,

За да се грижи за детето си, майката напуска работа и в момента е заедно с Атанаска в Турция. Бащата работи в чужбина и осигурява средства за ежедневните разходи, но семейството наистина изнемогва. За да помогнат, от община Девин организират благотворителни акции.

Красимир Даскалов – кмет на Девин: Като идея пред нас е и някакъв по-мащабен концерт да направим, на който евентуално да съберем една по-голяма сума.

Също така ще потърсим и други начини, имам предвид спонсори, които могат да се отзоват и да помогнем на Атанаска за нейното лечение.

Милена Гайдарова: Тя наистина има невероятен дух и постоянно ни разсмива, което е един голям плюс. Борим се вече шест месеца, тежко е, трудно е, но продължаваме да се борим.

Въпреки болестта, Атанаска все още иска да сбъдне мечтите си.