НОВИНИ

Българи получиха голяма награда на фестивал за кадри с дронове

Да пробягаш България и да спечелиш награда на най-големия фестивал за видеа, заснети с дрон. В края на март каскадьорът Илко Илиев и операторът Марин Кафеджийски грабнаха голямото отличие от New York City Drone Film Festival, в категорията "X-Factor". Филмът е избран за най-добър сред повече от 400 видеа, а двамата били окуражени да кандидатстват от техни фенове. Илко и Марин се завърнаха тези дни в България и застанаха първо пред камерата на БНТ . За впечатляващото видео и следващите проекти с тях разговаря Айше Сали.

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 16.04.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Това, което правят, преобръща представите ни за пространството. Единият с опасни каскади на високо, а другия запечатвайки смелостта му от небето. Илко е каскадьор и почитател на екстремните спортове, а Марин - оператор и фотограф. Двамата приятели обединяват своите умения в заснемане на видео, което показва част от България и приключенските им занимания.

Марин Кафеджийски, оператор:
Моите съображения бяха да имаме няколко сезона във видето.
Илко Илев, каскадьор:
Местата бяха според това, което трябва да се направи - когато има free run трябваха такива места. Повечето бяха познати и знаех какво да правя.

За 5-минутното видео трябва да работят 20 дена. Време, в което каскадьорът се учи да тича според възможностите на дрона, а операторът да улавя умело сложните движения. Илко препуска през покриви на къщи, прескача препятствия, катери се по блокове. И дори по паметника "Бузлуджа", но без да влагат политическа закачка в това.

Илко Илев, каскадьор:
Всъщност трябваше да се спуснем на въже, на рапел, а "Бузлуджа" има висока кула. Беше пречупващо - имаше студени дни, когато беше трудно.
Марин Кафеджийски, оператор:
Много харесват този кадър.
Марин Кафеджийски, оператор:
Обяснихме, че е изоставен комунистически паметник, който тъне в разруха.
БНТ: Каква беше реакцията тогава?
- Всички бяха много впечатлени от самия паметник

Малкият им филм попада в реклама на голяма компания за техника и мобилни телефони. Излъчен е и в нощта на Оскарите. Големият успех обаче идва на най-големия фестивал в света за видеа, заснети с дрон. С първото си участие на подобен форум Илко и Марин печелят и първото си отличие. Избрани са сред повече от 400 участници и 32 финалисти.

Марин Кафеджийски, оператор:
Нашето видео, от всички конкуренти, е отнело най-много време заснемането му. Повечето бяха снимани за по един ден.
Илко Илев, каскадьор:
С минимално оборудване е направен максимален ефект и е използвана различна техника, която не е използвана досега в заснемането на филми по този начин.

Двамата младежи казват, че проектът им е артистичен и с него не са си поставяли определена цел. Все пак са щастливи от факта, че видеото им има над 600 хиляди гледания и е провокирало интереса към България и екстремните спортове.

За техните любители подготвят и следващото си събитие. Фестивал на 24 и 25 юни, на който ще покажат най-доброто от света на опасните каскади.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възкресение на една дата за православни и католици?
Възкресение на една дата за православни и католици?
Единият шофьор на автобуса, катастрофирал край Генуа е с опасност за живота
Единият шофьор на автобуса, катастрофирал край Генуа е с опасност за живота