НОВИНИ

Българи правят едни от най-качествените фалшиви банкноти

Фалшивите евро, открити миналата седмица при разбиване на печатница в свищовското село Деляновци, се оценяват от Европол на 9.7 по 10-степенната скала за качество на Европейската централна банка.

bnt avatar logo
от БНТ
19:41, 28.04.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

До момента толкова сполучливи фалшификати не са произвеждани другаде, каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов след среща с експерти от Европол. Около 360 от фалшивите банкноти с белезите от разбитата печатница вече са били задържани през есента на миналата година и в момента се съхраняват в Европейската централна банка. Експертите от Европол са оценили високо работата на прокуратурата.

Борислав Сарафов - зам.-главен прокурор: "Идеята да работим съвместно с колегите от Европол е първо, защото това е престъпление, което засяга ЕС, финансовите устои на европейската банкова система, знаете, че печатането на фалшиви пари наистина е в състояние да подрине и подрони европейската икономика и банкова система и второ, защото именно в Европол се събират, обобщават и анализират информации и образци от подобни фалшификати, иззети от територията на ЕС".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма победител в конкурса за лого на България
Няма победител в конкурса за лого на България
Без бурки и в Стара Загора
Без бурки и в Стара Загора