НОВИНИ

Българи са участвали в създаването на най-мощната ракета Falcon Heavy

Българска следа в разработването на най-голямата и мощна ракета Falcon Heavy, която беше изстреляна в Космоса преди няколко дни. В мега проекта на Илон Мъск са взели участие д-р Маргарита Маринова, която е старши инженер в SpaceX и Орлин Велев, който е привлечен към компанията още като студент.

българи участвали създаването мощната ракета falcon heavy
bnt avatar logo
от БНТ
14:17, 13.02.2018
Чете се за: 01:13 мин.
Още

Д-р Маргарита Маринова е част от екипа учени, изиграл ключова роля в разработването на Falcon Heavy. Тя отговаря по въпросите за Марс и разработката на двигателни системи в "SpaceX".

Преди да постъпи в SpaceX, д-р Маринова е била изследовател в НАСА, където става съавтор на научен труд, изследващ възможностите за създаване на обитаема за хората среда на Марс.

В SpaceX тя работи по различни проекти, свързани с колонизацията на Марс, включително дизайна на ракетни системи. Екипът ѝ успешно изстрелва и първия български частен телекомуникационен сателит BulgariaSat-1 на 23 юни 2017 г.

„Стремежът да отидем на Марс подобрява живота ни, като развива способността ни по-евтино да извеждаме в орбита сателити и да развиваме нови технологии. Той също вдъхновява поколения хора да си представят какъв би бил животът им, когато светът се обедини в работата по един труден и забележителен проект“, казва Маринова в интервю за Canada2067.

Маргарита Маринова е родена в София. Когато е на 10 години родителите и се местят във Виена, а след това в Торонто, Канада. Тя завършва Масачузетския технологичен институт със специалност "Аерокосмически инженеринг" . Завършва магистърска степен по планетарни науки в Калифорнийския университет и защитава докторат по същата специалност. Сега живее в Лос Анджелис.

Името на 23-годишния Орлин Велев също е сред гравираните имена на екипа върху постамент в ракетата Falcon Heavy в знак на признателност за приноса към историческия полет. Баща му е изтъкнат професор в Държавния университет в Северна Каролина в департамента по “химичнo и биомолекулно инженерство”, пише 24 часа. Велев-старши е разработил много успешни научни програми в САЩ и се занимава с теми като нанотехнологии и микророботика. Семейството се мести в САЩ, когато Орлин Велев-младши е още бебе.

Страстта му от малък към математиката и инженерните науки му помага да бъде приет машинно инженерство в университета Georgia Tech. Орлин завършва за три години и половина вместо за четири. Докато следва, изкарва 4 стажа, два от които са в SpaceX. След дипломирането си младежът е приет да следва докторантура пo компютърни научки в Georgia Tech и дори е награден с престижна стипендия от националната научна фондация на САЩ. Младежът обаче отказва, за да остане в SpaceX. и да започне работа по космическите програми.

;

Снимки: canada2067.ca, 24chasa.bg

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай се готви за натоварения трафик заради  Лунната нова година
Китай се готви за натоварения трафик заради Лунната нова година
Възможни са нови протести на общинските болници
Възможни са нови протести на общинските болници