НОВИНИ

Петима българи са разследвани в САЩ за нарушаване на ембаргото със Сирия

Петима българи, работили в кол център, са разследвани в Съединените щати, че са нарушили ембаргото със Сирия. Поискана е екстрадиция обаче само на един от тях. Окръжната прокуратура в Добрич ще поиска временно задържане под стража до 60 дни за Желяз Андреев, докато започне по същество делото за екстрадицията му. Диана Тодорова по темата.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
20:12, 10.04.2018
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Американската компания "АВ Троникс" има офиси в Англия, Франция, Хонг Конг, а доскоро и у нас. През февруари миналата година властите във Флорида започват разследване срещу компанията с обвинения, че през българския офис от юни 2013 до 2015 година са продавани резервни части за самолети на сирийската авиокомпания Syrian Air въпреки наложеното от САЩ ембарго. Според обвинението, с работата си в кол центъра на българския офис Желяз Андреев е съучастник в нарушаването на ембаргото.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Българският гражданин заедно с негови съучастници са продавали самолетни билети, самолетни части, прощавайте, като са били преправяни документи за това, че се продават тези части на сирийските авиолинии, но всъщност се е търгувало с други субекти, за които има забрана.

Според това, което са ни изпратили американските власти, се касае за съучастие, тоест умишлено извършването на дейности с оглед постигане на обща цел.

Фактите, които са изнесени при нас, дават основание да приемем, че вероятно се касае за контрабанда по българското законодателство и измама, заради което сме разпоредили задържането на лицето.

Според американското законодателство се касае за предателство и измама на правителството на САЩ и за наказателното преследване на Андреев няма давност. За издирването му е била издадена червена бюлетина на Интерпол, докато за останалите четирима българи, които също са работили в кол центъра, няма искане за екстрадиция.

Първоначално българският офис на "АВ Троникс" е бил в тази търговска сграда в столичния квартал "Младост".

Фирмата се мести в офис до Летище София и преустановява дейността си, след като двамата ѝ собственици според търговския регистър - братята Али и Араш Каби - се признават за виновни по същото разследване пред съда в Щатите. Те вече излежават двегодишна присъда. Приятелката на Желяз - Милена, е работила в същия кол център и твърди, че той не е действал умишлено срещу Американското правителство, докато е изпълнявал служебните си задължения. Милена разказва, че служителите не са подбирали клиентите, с които общуват.

Милена Здравкова, приятелка на Желяз Андреев: Клиентите са авиационни компании и сервизни центрове за авиация, като се дават готови списъци с клиенти, с които да работи всеки един служител на тази позиция. Той се свързва с клиента, презентира услугите на компанията и предлага услугите.
Боян Лимберов, адвокат на Желяз Андреев: В Закона за екстрадицията и в Европейската заповед за арест, включително в договора, който сме сключили с Щатите по този въпрос, пише, че задържане се налага в неотложни и спешни случаи. Няма как едно работещо неосъждано момче, което само е дошло в полицията да види какво искат от него, да се счита за опасно и да трябва да прекарва Великден в ареста.

Близките на мъжа от Добрич готвят протести в негова защита, както в родния му град, така и в столицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предстои протест на хората с увреждания, наредбата за ТЕЛК  се отлага
Предстои протест на хората с увреждания, наредбата за ТЕЛК се отлага
България ще има първата скоростна железопътна магистрала
България ще има първата скоростна железопътна магистрала