НОВИНИ

Българи в чужбина настояха за електронно гласуване пред омбудсмана Манолова

Българи, които живеят в чужбина, настояха за електронно дистанционно гласуване пред омбудсмана Мая Манолова. Петиция с над 150 подписа е изпратена и до президента и премиера. Омбудсманът внася предложения за промени в Изборния кодекс. С тях трябва да се гарантират избирателните права на българските граждани във Великобритания, независимо дали държавата ще излезе от ЕС.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:05, 27.02.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
Видеоконферентна връзка от няколко държави - първо Великобритания, после Франция, Швейцария и дори Австралия: българите не могат да скрият емоцията си, когато излагат позицията си с аргументи защо е крайно време гласуването им в чужбина да се улесни

„В нашето писмо изпратихме апел към институциите във връзка с две нужди на българите в чужбина. Едната е наистина да се разработи електронно дистанционно гласуване“, сподели наш сънародник извън граница. „И от друга страна нуждата сънародниците ни във Великобритания, които са 100 000 човека, които активно участват в изборния процес с над 50 изборни секции и които в един момент биват изключително ограничени при хипотеза за Брекзит, да гласуват в 2 или 3 или 4 секции в посолството в Лондон“.

;

Конкретната поправка, за която Манолова ще настоява, е да се запазят изборните права на българите в Обединеното Кралство.

Мая Манолова - омбудсман: Реалистично е в момента тази поправка да се случи по отношение на българите във Великобритания - това е реалистично и предвид кратките срокове, които предстоят до изборите. А иначе другият дебат за гласуването на българите зад граница - тази тема стои отворена.

Според Мая Манолова решаването на този проблем минава през свовременното въвеждане на електронното гласуване, още повече, че парите за пилотния проект са осигурени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3% ръст на икономиката през 2019 г. очаква Министерството на икономиката
3% ръст на икономиката през 2019 г. очаква Министерството на икономиката
Доклад на ЕК: Като „критични“ са определени 5 социални показатели за България
Доклад на ЕК: Като „критични“ са определени 5 социални показатели за България