Българи, които живеят в чужбина, настояха за електронно дистанционно гласуване пред омбудсмана Мая Манолова. Петиция с над 150 подписа е изпратена и до президента и премиера. Омбудсманът внася предложения за промени в Изборния кодекс. С тях трябва да се гарантират избирателните права на българските граждани във Великобритания, независимо дали държавата ще излезе от ЕС.

Видеоконферентна връзка от няколко държави - първо Великобритания, после Франция, Швейцария и дори Австралия: българите не могат да скрият емоцията си, когато излагат позицията си с аргументи защо е крайно време гласуването им в чужбина да се улесни

„В нашето писмо изпратихме апел към институциите във връзка с две нужди на българите в чужбина. Едната е наистина да се разработи електронно дистанционно гласуване“, сподели наш сънародник извън граница. „И от друга страна нуждата сънародниците ни във Великобритания, които са 100 000 човека, които активно участват в изборния процес с над 50 изборни секции и които в един момент биват изключително ограничени при хипотеза за Брекзит, да гласуват в 2 или 3 или 4 секции в посолството в Лондон“.

Вето на Изборния кодекс: Президентът посочи аргументи срещу промените в закона

Вето на Изборния кодекс: Президентът посочи аргументи срещу промените в закона

Президентът Румен Радев наложи вето на текстове от промените в Изборния кодекс. Държавният глава настоява повторно да се обсъди по-високия праг на п...

Конкретната поправка, за която Манолова ще настоява, е да се запазят изборните права на българите в Обединеното Кралство.

Мая Манолова - омбудсман: Реалистично е в момента тази поправка да се случи по отношение на българите във Великобритания - това е реалистично и предвид кратките срокове, които предстоят до изборите. А иначе другият дебат за гласуването на българите зад граница - тази тема стои отворена.

Според Мая Манолова решаването на този проблем минава през свовременното въвеждане на електронното гласуване, още повече, че парите за пилотния проект са осигурени.